225 millió munkahelyet darált be a járvány, miközben a leggazdagabbak 500 milliárd dollárt kerestek

2021. január 25. – 20:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány világszerte legalább 225 millió teljes állású munkahely megszűnéséért volt tavaly felelős – írja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (az ENSZ egyik szervezete, ILO) friss jelentése alapján a Washington Post. A jelentés alapján a koronavírus négyszer súlyosabb gazdasági visszaesést eredményezett, mint a 2009-es gazdasági válság.

Egy másik, az Oxfam által kiadott jelentés szerint míg a munkahelyek megszűntek, addig a 10 leggazdagabb ember (az Oxfam megemlíti például Mark Zuckerberget és Elon Muskot) vagyona 540 milliárd dollárral gyarapodott. A szegénységellenes szervezet szerint ez elég lenne ahhoz, hogy a Föld teljes lakossága megkapja a vírus elleni védőoltást.

Mindkét szervezet arra jutott, hogy a szegények a járvány legnagyobb vesztesei, és a járvány csak az egyenlőtlenség elmélyüléséhez vezet. Az Oxfam szerint 14-szer annyi időbe kerül majd, hogy a szegénység visszaálljon a SARS-CoV-2 előtti szintre, mint az, amennyi a leggazdagabbak helyreállásához kell.

A nőket és a fiatalokat érinti leginkább a munkahelyek megszűnése, és a területi eloszlás sem volt egyenlő: sok munkahely szűnt meg például Latin-Amerikában és Dél-Európában, míg Közép-, Kelet- és Nyugat Afrikában relatíve kevesebb munkaóra veszett oda. Ez a kevésbé szigorú korlátozások eredménye lehet.

A 15-24 év közöttieknek 8,7 százaléka vesztette el az állását.

Bár az ILO 2021-ben is arra számít, hogy folytatódik a munkahelyek számának csökkenése, de már látni vélik a stabilizáció jeleit. Ezt segíti az oltás is.

Az Oxfam szerint legalább egy évtizedre lesz szüksége a világ legszegényebb rétegeinek, hogy leküzdjék a járvány hatásait, míg az 1000 leggazdagabb ember már vissza is termelte a veszteségeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!