Rovarirtó szeres szezámmagot tartalmazhat, visszahívták az IKEA kétszersültjét

2021. január 22. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszahívja az IKEA a 20118942 cikkszámú, 2021.02.13. minőségmegőrzési idejű KNÄCKEBRÖD FLERKORN sokmagvas ropogós kenyeret (250 g), miután az noha kis mennyiségben, de olyan szezámmagot tartalmazhat, amely etilén-oxid rovarirtó szerrel érintkezhetett – írja honlapján a vállalat.

A közlemény szerint folyamatosan tesztelik az összes általuk forgalmazott élelmiszert, hogy azok megfeleljenek az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályoknak, így jutott tudomásukra az is, a kétszersültben felhasznált szezámmag kis mennyiségű etilén-oxidot tartalmazhat. Értesítést nem kaptak eddig arról, hogy bárkinél egészségügyi problémákat okozott volna a termék elfogyasztása, de elővigyázatosságból azonnal leállítják az érintett termék árusítását, és visszahívják azt.

Forrás: Nébih
Forrás: Nébih

Kérik, hogy aki vásárolt a fenti minőségmegőrzési idejű, 20118942 cikkszámú sokmagvas kétszersültből, az ne egye meg azt, hanem vigyék vissza bármelyik áruházukba. A visszavételhez nem szükséges felmutatni a blokkot vagy nyugtát.

A Nébih is közölte a termékvisszahívást, őket az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere, a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) értesítette. Mint írják, az etilén-oxid egy szintetikusan előállították gáz, használják szerves anyagok előállítására, orvosi berendezések streliziálására, egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölőszerként, illetve fertőtlenítőszerként – Indiában például a szezámmagot fertőtlenítik ezzel szalmonella ellen. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Rendszeres fogyasztása megnevelheti egyes daganatos betegséges kialakulásának kockázatát, vélhetően épp ezért szigorú határérték van érvényben az EU-ban a termények tartalmára vonatkozóan.

Az 2020 szeptemberében derült ki, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal. Ezután elrendelték, hogy az Indiából az EU területére érkező szezámmagoknak hivatalos bizonyítvánnyal kell rendelkezniük, amik tanúsítják, hogy azok megfelelnek az európai szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az EU-s belépési pontokon, a határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat, illetve az azokból készült termékeket pedig kivonják forgalomból, illetve visszahívják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!