A NAV mostantól minden kiállított számlát látni fog

2021. január 05. – 07:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mérföldkő az adózásban, hogy az adóhivatal 2021-től már minden számlát lát, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel szankciómentes időszak segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-ig – mondta az MTI-nek Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Hétköznaponként átlagosan egymillió számla érkezik az adóhivatalhoz. 2021. január 4-től ez a szám akár napi másfél millióra is nőhet. A jogszabályok szintjén tegnaptól vált teljessé az online számla rendszer, amellyel már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adatszolgáltatási kötelezettség az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítésre és az exportra is kiterjed, így gyakorlatilag a gazdasági élet teljes számlaforgalmára rálátásuk nyílik a NAV kockázatelemzőinek.

Mivel a felkészülést nehezítette a koronavírus-járvány, ezért a vállalkozások adóügyi könnyítést kaptak.

2021. január 4-től március 31-ig a NAV nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Akik még nem regisztráltak az online számla rendszerében, mert például csak a magánszemélyek részére állítottak ki számlát, azoknak legkésőbb az első számla kiállításának a napjáig regisztrálniuk kell, hiszen ez a regisztráció a feltétele a szankciómentességnek.

A gazdaságfehérítés mellett a vállalkozások digitális átállásában is fontos mérföldkő az online számlázás – mondta Izer Norbert. Már hétfőtől hatályosak azok a rendelkezések, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus számla kibocsátásával is teljesíthető legyen az online számlaadat-szolgáltatás.

Arról, hogy még miben változik az élet 2021-től, ebben a cikkünkben olvashat>>>

Az elmúlt héten megjelent rendeletmódosítás szerint a vállalkozás az adatszolgáltatásnak eleget tehet úgy is, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére – mondta az államtitkár. A papírszámlákról így különösen megéri átállni az elektronikus számlakibocsátásra – javasolta Izer Norbert.

Az adótanácsadók számítása szerint számlánként akár hétszáz forintot is spórolhatnak ezzel az érintettek. A számla kiállítási, nyomtatási, postázási és adatrögzítési költségének megspórolása mellett az államtitkár szerint a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben is sokat segíthet a papírszámlák korának véget vető, új adóügyi fejlesztés.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!