Novák: 5 millió forintig visszatérítik a januártól kifizetett építkezési és telekszámlák áfáját

2020. december 29. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebookon. Novák Katalin hangsúlyozta: ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is.

Az MTI összefoglalója szerint a miniszter az otthonteremtési programhoz és a családtámogatásokhoz kapcsolódó egyéb lehetőségeket is ismertette:

  • A jövőben a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Erre lehet példa, ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette.
  • Bár a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni, vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.
  • Újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz. Így a második gyermek után járó 1 millió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni 4 millió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok. A jelzáloghitel-elengedési lehetőség már az építési hitelekre is vonatkozik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!