Több mint 14 milliárd forintot fektet be egy kínai cég Gödöllőn

2020. december 21. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumion-akkumulátorok alkatrészeit gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben. 330 új munkahely jön létre, ehhez a kormány 1,275 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

„Tavaly Koreából, idén Kínából jött a legtöbb beruházási érték Magyarországra, a vetélytársak szinte minden esetben nyugat-európai országok voltak” – idézte az MTI Szijjártó Péter külügyminisztert. Mint mondta, a Shenzhen Kedali gödöllői beruházását nagy nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország.

A kínaiak által Magyarországon befektetett tőke meghaladja az 5 milliárd dollárt, és több mint 16 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát kínai vállalatok. Az idén a magyar-kínai kereskedelmi forgalom az első kilenc hónapban 17 százalékkal erősödött, szeptember végén pedig meghaladta az 5 milliárd dollárt, sorolta az adatokat.

Li Jianli, a Shenzhen Kedali elnöke videóüzenetben elmondta, hogy Kína-szerte hét gyárban készítenek lítiumionakkumulátor-alkatrészeket. A magyarországi beruházásuk célja, hogy közelebbről szolgálhassák ki ügyfeleiket az egyre bővülő európai piacon.

A magyarországi gyártó bázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, 2024-re már összesen tíz gyártósoruk lesz.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!