8-9 százalékos lesz az államháztartás GDP-arányos hiánya idén

2020. december 18. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A költségvetés hiánya november végéig elérte a 3298,1 milliárd forintot. Az idei évre tervezett hiány a GDP-arányában 8-9 százalékosra várható

– közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az államháztartás központi alrendszerének tizenegyhavi állásáról kiadott részletes tájékoztatójában. A számok a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása, és a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések eredményeként alakultak így.

A minisztérium közleménye szerint a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtásához a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki, írja az MTI.

Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül

– a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos,
- a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 572,7 milliárd forintos hiánnyal zártak,
- az elkülönített állami pénzalapok pedig 53,0 milliárd forintos többletet értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forint volt. Novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!