Pesten csökkent, Budán nőtt a panellakások ára novemberben az előző évi adatokhoz képest

2020. december 17. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi ingatlanpiacot az év végéhez közeledve az előző hónapokhoz képest csökkenő, de még mindig aktív kereslet jellemezte novemberben. A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint novemberben országosan 11 369 adásvétel bonyolódott, ez 4 százalékkal több a tavalyinál. A társaság közleménye szerint a teljes piacra mért keresletindexe 77 ponton áll, ami utoljára 2015-ben volt ennél magasabb.

Ez azt mutatja, hogy a vevők aktívan figyelik az ingatlanpiaci változásokat, és készülnek az év elején érkező változásokra.

Erre utal, hogy Pest megyében és Nyugat-Magyarországon is a megszokottnál nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és rosszabb állapotú ingatlanok iránt. Budapest belvárosi kerületeiben az érdeklődés továbbra is enyhébb az előző évhez képest, és a novemberi értékesítési adatok alapján főleg a kisebb méretű, kedvezőbb árú lakások cseréltek tulajdonost. A belvárosban az elmúlt hónapban az értékesített ingatlanok átlagértéke 44 millió forint volt, amihez csaknem 900 ezer forintos négyzetméterár tartozott, így az értékesítések nagy része a 40-60 négyzetméter közötti méretű lakások közül került ki.

Bár jellemzően év végén erősebb a befektetői érdeklődés az ingatlanpiacon, de

idén novemberben az első lakásukat vásárlók voltak a legtöbben, a fővárosban a vevők 28 százalékát ők adták. A befektetési célt a vásárlók 24 százaléka jelölte meg, ez az előző évhez képest nagy visszaesés, mivel ők tavaly még a vásárlók 43 százalékát tették ki novemberben.

Az eladások között azonban nem látszik a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési szándéka, ez pedig azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is kitartanak befektetéseik és a jelenlegi árszint mellett. Az eladók közötti részarányuk a fővárosban 4, vidéken 5 százalék volt.

Kiderült az is, hogy a novemberben értékesített panel otthonok átlagos négyzetméterára az ország keleti részén 332 ezer forintra, a nyugati részén pedig 349 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tégla lakásoknál az átlagos négyzetméterár a keleti területeken 359 ezer forintra csökkent, míg a nyugati megyékben 329 ezer forintra emelkedett.

A panellakások négyzetméterára a főváros budai oldalán 14 százalékkal 618 ezer forintra nőtt, Pesten viszont 2 százalékkal 483 ezer forintra csökkent novemberben az előző év azonos időszakához képest.

A tégla építésű lakások négyzetméterára Budán 832 ezer forint, Pesten 589 ezer forint volt, az adatok éves összevetésben 3, illetve 8 százalékkal emelkedtek.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől