64 ezer darab tűz- és áramütésveszélyes karácsonyi fényfüzért kapcsoltak le a határon

2020. december 15. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron a piacfelügyelet. A több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A laboratóriumi vizsgálaton további 32 féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg. Némelyik izzósor akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén 57 különböző fajtájú, hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék ellenőrzését rendelte el. A tavalyi 15 százalékkal szemben 2020-ban a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 53 féle, már kereskedelmi forgalomban árusított, és 4 féle, vámkezelésre váró díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg. Az országhatáron feltartóztatott több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A kifogásolt termékek esetében többnyire nemcsak egyetlen hiba fordult elő, hanem akár hat-hét is.

  • A legjellemzőbb esetben a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják.
  • Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel.
  • Megesett az is, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag.

A feltárt hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, így életveszélyesek. A tételes terméklista a vizsgálati eredményekkel a Fogyasztóvédelmi Portálon lehet megnézni pdf-ben.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár azt mondta: a fogyasztóvédelmi hatóság a már lezajlott laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak bizonyult 32 féle terméket levetette az üzletek polcairól, és megtiltotta további forgalmazásukat. A vámkezelésre váró két konténernyi veszélyes terméket megsemmisítik.

Az ITM azt javasolja, hogy a világító dekorációs eszközöket ne a piacokon vagy az alkalmi árusoknál, hanem a szaküzletben vásárolják meg. Kizárólag magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket érdemes választani, és érdemes arra is figyelni, hogy a vezeték ne legyen cérnavékony. Különös gondossággal kell eéjárni a kültérre szánt fényfüzéreknél, ehhez is hasznos tanácsok olvashatók a Fogyasztóvédelmi Portálon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!