40 éve nem látott világgazdasági növekedés jöhet jövőre

2020. december 15. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Londoni pénzügyi elemzők szerint a koronavírus elleni oltások tömegessé válása több mint négy évtizede nem mért világgazdasági növekedést eredményezhet jövőre. Az erősödő derűlátás a globális üzleti szektor hangulatán is mérhető – írja az MTI.

A patinás londoni elemzőműhely, az Oxford Economics előrejelzésében az eddig valószínűsített 4,9-ről 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát. Ez nagyobb növekedés lesz, mint amit a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, de meghaladja az 1980-as, és 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is. 1978-ban mértek legutóbb nagyobb világgazdasági növekedést, mint amit 2021-re jósolnak a közgazdászhok.

Mindez annak köszönhető, hogy mér legalább három biztonságos és hatékony vakcina megjelent, emiatt az eddigi súlyos kockázati tényezők elhalványultak, közöttük a további járványhullámok rizikója is.

Az Oxford Economics decemberi körkérdésébe bevont 128 cég együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztat, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár. A felmérés szerint a megkérdezett intézményi befektetők és üzleti vállalkozások vezetőinek 57 százaléka valamelyest, 16 százalékuk jóval kedvezőbben ítéli meg a kilátásokat, mint az előző felmérés idején.

A növekedési pálya várható alakját óvatosan ítélik meg a felmérésbe bevont vállalatok és intézményi befektetők. A válaszadók 41 százaléka – a legnagyobb egyedi csoport – „befejezetlen V”, más kifejezéssel négyzetgyökjel alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át. A piaci szereplők 14 százaléka W alakú, vagyis kettős mélypontú recessziót jelző növekedési pályát vár. A legkevesebben V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek és folyamatos növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadóknak csak a 11 százaléka számít.

Hogy milyen változások várhatók még a gazdaságban a járvány hatására, azt a Telexikon videósorozatunk első epizódjában mutattuk be:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!