Csődvédelmet kapott a Norwegian Air

2020. december 7. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

Csődvédelmet kapott Írországban a Norwegian Air Shuttle norvégiai diszkont légitársaság írországi leányvállalataival együtt, amivel időt nyert masszív adósságállományának átalakítására.

A cég novemberben kért csődvédelmet Írországban két leányvállalata, az Artic Aviation Asset (AAA) és a Norwegian Air International (NAI) számára. Előbbi repülőgépeket birtokol és adott lízingbe a Norwegiannek, utóbbi pedig egy, több mint 400 útvonalon közlekedő légitársaság – írja az MTI.

Fotó: JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP
Fotó: JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

A Norwegian Air Shuttle szédületes gyorsasággal nőtte ki magát Európa harmadik legnagyobb diszkont légitársaságává és a New Yorkot kiszolgáló legnagyobb külföldi utasszállítóvá, ám ennek súlyos ára volt. A hosszú távú, diszkont járatok üzemeltetésére fókuszáló cégnek a nagyarányú kínálatbővítés miatt jelentős adósságai keletkeztek, így a turizmusra és az utazásokra súlyos csapást mérő koronavírus-járvány szinte megoldhatatlan helyzetet eredményezett.

Az írországi felsőbíróság hétfőn jóváhagyta a csődvédelmi kérelmet, és úgy az oslói székhelyű Norwegian Airnek, mint írországi leányvállalatainak biztosította a csődvédelmet arra hivatkozva, hogy a vállalatok túlélése kölcsönösen függ egymástól.

A nagy hitelezők nem ellenezték a csődvédelmi kérelmet. Közöttük van az Aercap és a BOC Aviation repülőgéplízinggel foglalkozó vállalat, az Airbus európai repülőgépgyártó és a Boeing típusú repülők vásárlását támogató amerikai Export-Import Bank.

A Norwegian száznegyven repülőgépéből jelenleg mindössze hat üzemel, azok is norvég belföldi járatokat teljesítenek. A norvég légiközlekedési vállalat hiteleinek és tartozásainak állománya pedig szeptember végén már 66,9 milliárd koronán (7,7 milliárd dolláron) állt.

A cég szabad készpénzállománya november elején már csak 3,4 milliárd koronára rúgott, közel 2,5 milliárd koronával kevesebbre, mint három hónappal korábban. A norvég kormány közölte, hogy nem ad újabb állami támogatást a társaságnak. Ez után a Norwegian 1600 dolgozó fizetés nélküli szabadságra küldését jelentette be, így mindössze 600-an maradtak aktív állományban. A pandémia előtt több mint tízezren dolgoztak a cégnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!