Több közbeszerzést nyert el a Balásy-féle New Land Media az elmúlt egy évben, mint a Mészáros-csoport

2020. december 2. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedszer készítette el a Forbes a 100 legértékesebb, száz százalékban magyar tulajdonú cégek listáját: ehhez több mint 400 cég elemzését végezték el, a becsléseket szakértők bevonásával a Forbes készítette, és ezúttal a közbeszerzések mértékét is vizsgálták. Mint írják, a magyar cégek nagyon leértékelődtek az elmúlt évben, ami nemcsak a járványból fakadó bizonytalanságnak tudható be, hanem a külföldi cégek részesedésszerzését megnehezítő kormányrendeletnek is.

Az összeállításból kiderült, hogy elvesztette listavezető pozícióját, második helyre esett vissza a Gattyán György érdekeltségébe tartozó, 175 milliárd forint értékűre becsült Docler Holding: a fő bevételeit az erotikus streamingszolgáltatásokból szerző Docler növekedési fázisban van ugyan, ám az egy évvel korábbi, 23 millió eurós adózás utáni eredmény mostanra 65 milliós veszteségbe fordult. A különbözet kiadja azt a 80,3 millió eurós bírságot, amit egy 2012-ben indult nyomozás eredményeként próbált behajtani a NAV a cégcsoporton, mivel azt feltételezték, hogy trükköztek az áfával, és egy portugál céggel szerződtek pusztán azért, hogy alacsonyabb forgalmi adót fizessenek. A NAV ezután szabott ki komoly bírságot, elindult a pereskedés, majd 2017 végén a Kúrián Gattyánéknak adtak igazat, a NAV-ot pedig új eljárásra kötelezték. Ennek az eredménye azonban 2020-ban ugyanaz lett, mint korábban: a bírságot megalapozottnak vélték, és megindították a végrehajtást.

A Docler ezután ismét jogi útra terelte az ügyet, de a fellebbezések ellenére júniusban végül behajthatóvá vált az 13,4 milliárd forintos bírság, a 9,9 milliárdos kötbér és a 3,2 milliárd forint késedelmi kamat. Gattyánék ekkor ismét a bírósághoz fordultak, miközben a NAV már lefoglalta az egyik központi magyar cég, a Webmindlicenses (WML) Kft. készpénzét és eszközeit. A mérleget ekkor kellett leadniuk, ott feltüntették kiadásként a 80,3 milliárd eurós összeget, csakhogy ezután a bíróság mégis elfogadta a Docler kérelmét az azonnali jogvédelem iránt, így leállt a végrehajtás. Szeptemberben jött az újabb fordulat: ekkor a Fővárosi Törvényszéken az a döntés született, hogy ismét az Európai Bíróság elé küldik az ügyet előzetes döntéshozatalra. A Docler Holding elnök-vezérigazgatója, Somkuti András optimista.

Kiderült még, hogy:

  • A tavalyi harmadikról az első helyre ugrott Felcsuti Zsolt cége, az MPF Holding, 202,7 milliárd forintos a cég becsült értéke.
  • A másodikról a harmadik helyre csúszott le a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Videoton Holding Zrt. – 11,6 százalékot vesztett az értékéből, most 147,3 milliárd forintra becsülik az értékét.
  • Kiesett a listáról a Dolomit, aminek fő tulajdonosa Orbán Viktor apja, Orbán Győző, ellenben Orbán Viktor vejének cégbirodalma, a BDPST sokat javított: míg tavaly csak a 91. helyet tudta megszerezni, addig idén felkúszott a 60.-ra, a cég értékét 11,5 milliárd forintra becsülik.
  • A nehezítő körülmények ellenére a Mészáros-csoport idén nagyot nőtt: 112 százalékkal nőtt a cég becsült értéke (116,9 milliárd forint) a tavalyihoz képest, ez az ötödik helyre volt elég. A Forbes azt írja, hogy részben felvásárlásokon keresztül bővült tovább a csoport. A becsült érték növekedésének legfőbb oka a tavaly a csoporthoz került építőipari vállalat, a ZÁÉV, ami elnyerte az atlétikai világbajnokságra épülő stadion kivitelezését is, is illetve, hogy a legnagyobb vagyonkezelők már adtak le konszolidált beszámolót.
  • Először került fel a listára a Balásy Gyula-féle New Land Media, rögtön a Tiborcz-féle vállalat alá, a 61. helyre.
  • 13,3 százalékkal esett vissza a Libri-Bookline Zrt. értéke, 15,2 milliárd forintra becsülik azt. Az Orbán Balázs államtitkár által vezetett Mathias Corvinus Collegium Alapítvány már bejelentkezett, hogy üzletrészt szerezzen a vállalkozásban, aminek kisebbségi tulajdonosa Spéder Zoltán – a Forbes becslése szerint részesedése körülbelül 3,8 milliárdot érhet.

A Forbes vizsgálta azt is, hogy ki nyerte el a legtöbb közbeszerzést az elmúlt egy, illetve három évben.

A legtöbb nyertes tendert az elmúlt évben a Duna-csoportnak (173,4 milliárd forint), az állami kommunikációs megbízásokkal óriásira nőtt, Balásy Gyula-féle News Land Mediának (128,1 milliárd) és a B+N Referenciának (53,8 milliárd forint) sikerült megszereznie.

Mészárosék csak a hetedik helyen vannak az elmúlt évi közbeszerzés (15 milliárd forint) alapján, ugyanakkor ha az elmúlt három évet nézzük, akkor a harmadik legtöbb közbeszerzést ők szerezték meg (193,8 milliárd forint).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!