Penészes, koszos üzem, rovaros liszt – azonnal bezárta a csongrádi sütőüzemet a Nébih

2020. november 25. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy csongrádi sütőüzemben, az általános szennyezettség és a jelöletlen, nem nyomon követhető és lejárt minőségmegőrzésű idejű alapanyagok miatt november közepén azonnal felfüggesztették a sütőüzem tevékenységét. Azt írják a honlapjukon, hogy az üzem termelőterének és összes raktárhelyiségének falát, mennyezetét, csempeburkolatát, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket feketepenész lepte be. A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.

Az üzemben élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak a Nébih ellenőrei.

A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, míg a falakról pókháló hullott a nyitott, lisztes csészékbe. Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során

– sorolják.

Problémát jelentett, hogy a dolgozók nem viseltek munkaruhát, sem hajhálót a vizsgálat idején, és nem tudták bemutatni az érvényes egészségügyi könyvet sem. Az ellenőrzés során kb. 600 kg, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból a Nébih ellenőrei, és elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az üzem csak akkor folytathatja a tevékenységét, ha a talált problémákat rendezik, ennek engedélyezése, írja a Nébih, folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!