Egymilliárd forintos bírságot kapott az Auchan, amiért visszaélt piaci erejével

2020. november 13. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenben jóváhagyta a Kúria a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, az Auchan jogerősen elvesztette a pert, írja az MTI.

A bíróság szerint az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével, amikor egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek árukészletébe. Az ügy még 2015-re nyúlik vissza, amikor a GVH megállapította, hogy az áruházlánc megsérti ezzel a kereskedelmi törvényt.

Az Auchan beszállítóinak közel háromnegyedétől forgalomtól független, utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchanba.

A jogi szabályozás tiltja az ilyen díjszabásokat, illetve azt is, hogy a kereskedők olyan szolgáltatásért számoljanak fel díjat, amit a beszállító nem igényelt. Az Auchan a GVH büntetését bíróság elé vitte, több kör után a Kúria végül végleg lezárta az ügyet, minden pontban igazat adva a hivatalnak: az áruházláncnak így rekordösszegű, 1 milliárd 61 millió forintos bírságot kell kifizetnie. Az Auchan előtt a Spar is hasonló díjszabással próbálkozott, a GVH őket is megbüntette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!