Belga jegybank: 3,5 százalékot tettek hozzá a GDP-hez a bevándorlók 5 év alatt

2020. november 6. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi évek bevándorlási hulláma fellendítette a belga nemzetgazdaságot, és hozzájárult az államháztartási hiány enyhítéséhez – írta az MTI a belga nemzeti bank (NBB) frissen közzétett tanulmányára hivatkozva. A közlések szerint az NBB a társadalombiztosítási adatok alapján készítette el hatásvizsgálatát, és az elemzők azt a következtetést vonták le abból, hogy

a migránsok érkezése az elmúlt öt évben 3,5 százalékkal megnövelte Belgium hazai össztermékét (GDP).

A tanulmány azt is megállapította, hogy az európai uniós és az unión kívülről érkezett lakosok közötti GDP-hozzájárulás különbsége nagyon csekély, nem több fél százaléknál.

„A kutatás nem talált bizonyítékot annak a sokszor ismételt állításnak az alátámasztására, amely szerint a bevándorlás negatívan befolyásolja a Belgiumban születettek munkaerőpiaci lehetőségeit” – írta a hírportál. Az NBB jelentésében az is olvasható, hogy az utóbbi években érkezett bevándorlók többnyire fiatalok, így letelepedésük átlag alatti terheket ró az államkincstárra.

A tanulmány készítői megjegyezték viszont, hogy Belgium az egyik „legrosszabbul teljesítő” uniós ország a bevándorlók munkaerőpiaci integrációját tekintve. Tavalyi statisztikák szerint az országban pár éve letelepedett migránsoknak csak a 61 százaléka szerzett munkát, azonban ehhez a képzettségbeli különbségeik, a belga munkaerőpiac merevsége és a diszkrimináció is hozzájárult.

Az NBB-t 2018-ban kérte fel a jelentés megírására Johan Van Overveldt, az akkori belga kormány pénzügyminisztere. A flamand konzervatív Új Flamand Szövetség politikusa azért rendelte el a hatásvizsgálat készítését, hogy „valós tényeken alapuló vitát tudjanak folytatni az országba irányuló bevándorlásról”. Van Overveldtnek és pártjának célja az volt, hogy a tanulmányt időben elkészítsék a 2019-es választásokra, de a bank „módszertani kifogásokat” vetett fel a kutatás véglegesítésével kapcsolatban.

A héten publikált jelentést „hibásnak és kiábrándítónak” nevezte Theo Francken menekültügyért és migrációért felelős volt államtitkár, aki szintén az Új Flamand Szövetség tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!