6,5 százalékkal esik idén a magyar GDP az Európai Bizottság szerint

2020. november 6. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon a járvány második hulláma miatt megtorpan a recesszióból való kilábalás, de a gazdaságnak nyújtott támogatás segítségével 2021-2022-ben folytatódhat a növekedés – írja a Népszava az Európai Bizottság előrejelzése alapján. A jelentés szerint az államháztartás helyzete rövid távon romlani fog a gazdasági visszaesés és a járvány társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések miatt.

Mind Magyarországra, mind az Unió egészére vonatkozó becslését rengeteg bizonytalanság övezi, de az már biztos, hogy a járvány második hulláma próbára teszi az országot. Az év utolsó negyedében nem várható gazdasági talpra állás, a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 6,5 százalékkal csökken, áll az előrejelzésben. Csütörtökön a Raiffeisen bank is ennyit becsült Magyarországra.

A következő éveket nézve már optimistább forgatókönyvek látszanak, jövőre megkezdődhet a fellendülés, ha a járvány és vele együtt a korlátozások is enyhülnek. Jövőre 4 százalékkal, 2021-ben 4,5 százalékkal nőhet a GDP itthon. 2021-ben emelkedhetnek a jövedelmek és nőhet a háztartások fogyasztása is. Az előrejelzés szerint a beruházások csak akkor fognak helyreállni, ha alábbhagy a pandémiával kapcsolatos bizonytalanság, és a kapacitáskihasználás visszatér a recesszió előtti szinthez.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!