900 milliárd forintnyi részvényt adott el a világ leggazdagabb embere

2020. november 05. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Bezos Amazon-vezér a saját cége 3 milliárd dollárnyi részvényét tette pénzzé a tőzsdén – írja a CNN. Bezos elég jól járt az ügylettem, mivel az Amazon részvényárfolyama idén kb. 75%-ot emelkedett, köszönhetően annak, hogy a járvány idején az emberek szívesebben vásárolnak online mint személyesen.

Jeff Bezos örül Fotó: REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo
Jeff Bezos örül Fotó: REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo

Bezos nem indokolta a manővert, de aránylag rendszeresen szokott piacra dobni részvényeket, hogy a bejövő pénzből az egyéb vállalkozásait finanszírozza. Az egyik ilyen a Blue Origin űrturizmussal foglalkozó cég, amibe egy korábbi nyilatkozata szerint évi egymilliárd dollárt tesz bele. Szakértők valószínűsítik, hogy a mostani eladás is egy ilyen, csak a szokásosnál nagyobb tőkeinjekciót készített elő.

Bezos idén már harmadszor ad el Amazon-részvényt, összesen 10 milliárd dollárnyi készpénzt tett eddig zsebre így 2020-ban. Ezzel együtt is magasan a világ leggazdagabb embere, a vagyonát 191 milliárd dollárra (58 167 milliárd forint, meg egy kis apró) becsülik. Idén eddig 76 milliárddal nőtt az összeg, köszönhetően elsősorban az Amazon szárnyalásának.