Palackozott hegyi levegőt árul egy nagyváradi cég

2020. október 20. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Három nagyváradi fiatal – egy bankigazgató, egy építési vállalkozó és egy fogász – az Erdélyi Szigethegység levegőjét palackozza és forgalmazza sikerrel, írja a Magyar Nemzet a nagyváradi Bihoreanul hetilapra hivatkozva. Az Apuseni Mountains Research Co. honlapja szerint Biharfüred környékén hajnalban, szippantással elektromos kompresszoros tartályba gyűjtik a levegőt, amit aztán Nagyváradon palackokba töltenek. Az ötliteres kiszerelés tartalmát 130, a hétliteresét pedig 160 belégzéshez elegendőnek hirdetik, és jelenlegi dollárárfolyamon számolva 4,665, illetve 5285 forintért árulják.

A palackozott terméket Friss levegő a vámpírok földjéről szlogennel reklámozzák, és nem csak tisztán, hanem illóolajakkal vegyítve is árulják. Ráadásul azt állítják, hogy csökkenti a stresszt, növeli a szervezet energiaszintjét, ösztönzi a kreativitást, enyhíti az allergiás tüneteket, és még másnaposság ellen is jó – ami azért fogyasztóvédelmi szempontból felvet némi aggályokat.

A Maszol.ro idéz a Bihoreanul cikkéből, mely szerint megkeresték a gyártókat, de érdeklődésüket azzal hárították el, hogy nincs még itt az ideje, hogy a sajtón keresztül a nagy nyilvánosság elé álljanak.

Fotó: Transylvaniair.com
Fotó: Transylvaniair.com

A 2018-ban uniós pályázati forrásokból származó egymillió eurós befektetéssel létrehozott Apuseni Mountains Research Co. fennállása első évében még inaktív volt. A cégnek tavaly már 27,7 ezer eurós árbevétele volt, nyeresége pedig 8267 euróra (több mint 3 millió forint) rúgott. A palackozott levegőn kívül egy bőrgyógyászati-kozmetikai márkát is árulnak, ami Püspökfürdő termálvizéből készül állítólag.

A honlapjuk szerint egy forgalmazón keresztül már megjelentek keleten, jelen vannak az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában, Vietnámban, Thaiföldön, Sri Lankán és Indonéziában is. És nem véletlen, hogy ezeket a területeket vették célba, a magas légszennyezettség ugyanis Ázsia nagy részén komoly problémákat okoz. Újdelhiben például egy napot a szabadban tölteni felér azzal, mintha az ember elszívott volna két doboz cigarettát. A nagyvárosban tavaly nyílt meg az első oxigénbár, ahol a fizetőképes vásárlók 15 percen keresztül szívhatnak be tiszta oxigént.

A nagyváradi Apuseni Mountains Research Co. palackozott friss levegője azonban nem új találmány, Izlandon 2012 óta árulnak dobozba zárt hegyi levegőt a turistáknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!