Megháromszorozódott az amerikai költségvetés hiánya

2020. október 9. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint triplájára emelkedett az Egyesült Államok költségvetési hiánya a szeptember végén zárult 2020-as pénzügyi évben. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) pénteken közölt adatai szerint a hiány 3100 milliárd dollárra rúgott. Ez a GDP 15,2 százalékának felel meg, ami 1945 óta a legmagasabb érték.

A hiány növekedését az okozta, hogy az állam nagy összegeket fordított a gazdaság támogatására a koronavírus-járvány által előidézett válság közepette, miközben csökkentek a költségvetési bevételek a vállalkozások tömeges leállása miatt – írja az MTI.

A költségvetési bevételek az előző évhez képest 1 százalékkal, 3400 milliárd dollárra csökkentek a 2020-as pénzügyi évben. Az első fél évben, az október-márciusi időszakban 6 százalékkal ugrottak meg a bevételek a gyorsabb gazdasági növekedés következtében, április-szeptemberben viszont 7 százalékkal csökkentek. A fizikai személyek jövedelmi adójából és a munkabéreket terhelő adókból 7 százalékkal kisebb összeg folyt be, míg a vállalatok által fizetett társasági adó 21 százalékkal esett vissza április-szeptemberben.

Az amerikai államadósság elérte a GDP 102 százalékát szeptember végén, 70 év óta először fordult elő, hogy meghaladta a 100 százalékot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!