Másfél milliárdos nyereséget termelt az MNB alapítványa

2020. október 9. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020 harmadik negyedévét az MNB Alapítvány” – közölte az alapítvány az MTI-vel pénteken. Ez az az alapítvány, ami körül néhány éve kirobbant az emlékezetes „elvesztette közpénz jellegét” botrány, amikor a nemzeti bank alapítványokba helyezett ki kb. 250 milliárd forintot, amit azok azóta különböző cégekben, ingatlanokban és befektetésekben forgatnak.

Az Optima Befektetési Zrt. mint az alapítványi vagyon kezelője 1,591 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a harmadik negyedév végén összesen 278,4 milliárd forintot tett ki. A közlemény szerint az alapítvány 10,4 milliárd forint értékben 1540 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.

A szeptember 30-i állapot szerint ebből a vagyonból az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 230,3 milliárd forintot befektetési jegybe, 14,3 milliárd forintot ingatlanba, 28,3 milliárd forintot bankbetétbe, 5,5 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be. Az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti és annak hozamát használhatja fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!