A dollármilliárdosok vagyona soha nem látott szintre ugrott a mostani válságban

2020. október 7. – 21:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

27,5 százalékkal lettek gazdagabbak a világ leggazdagabbjai vagyona április és július között – derül ki az UBS bank felméréséből. A BBC cikke szerint így 10,2 ezer milliárd dollárt ért el dollármilliárdosok összvagyonának értéke, ami új csúcsot jelent, korábban 8,9 ezer milliárd volt a rekord (ez a 2017-ben, a részvényárfolyamok ralija miatt állt be).

Az UBS elemzése szerint a dollármilliárdosok „kiugróan jól” jöttek ki a koronavírus-válságból, a számuk is megugrott: a 2017-es 2158-hoz képest idén nyáron már 2189-en voltak.

A legnagyobb nyertesek az ipari érdekeltségekkel bírók, valamint a techszcéna cégtulajdonosai (44 és 41 százalékos vagyonérték-emelkedés), mert a járvány alatt sokuk termékei iránt megnőtt a kereslet. Jellegzetes példa Jeff Bezosé, aki az Amazon online vásárlás felfutásából következő értéknövekedése miatt egyre gazdagabb.

A világ milliárdoslistáján Kína jött fel a legjobban: az elmúlt 11 évben 1146 százalékkal növekedett a nagyon gazdagnak számító kínaiak száma. Ezzel szemben a briteknél például csak 168 százalékkal lettek többen a szupergazdagok. A legdurvább vagyonkoncentráció továbbra is az USA-ban figyelhető meg, az amerikai milliárdosok 3,5 ezer milliárd dollár fölött diszponálnak, míg a kínaiak csak 1,7 ezer milliárd fölött.

Az UBS elemzése szerint a gazdagok adományoztak is a járvány alatt, 209 főt találtak, akik összesen 7,2 milliárd dollárt ajánlottak fel jótékony célra márciustól júniusig. Ez önmagában nem segít a járvány miatt kialakult súlyos gazdasági helyzeten, a Világbank elemzése szerint az extrém szegénység emelkedése idén több mint húszéves rekordot dönthet meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!