6,45 milliárd eurós gigabírságot osztott ki a Gazpromnak a lengyel versenyhivatal

2020. október 7. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel versenyfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) több mint 6,45 milliárd eurónak megfelelő bírságot szabott ki a Gazprom orosz gázipari óriásvállalatra, és megbírságolna öt más, az Északi Áramlat-2 létesítésében részt vevő külföldi céget is – közölte szerdán a lengyel sajtó az MTI beszámolója szerint.

Az öt külföldi cégre – Engie Energy, OMV, Shell, Uniper, Wintershell – összesen több mint 234 millió zloty (52 millió euró) bírságot szabtak ki, a Gazpromnak pedig 29 milliárd zlotyt (6,45 milliárd euró) kell fizetnie,

ami a legmagasabb bírságösszeg az UOKiK történetében.

Az UOKiK elnöke, Tomasz Chróstny elrendelte, hogy a felek 30 napon belül bontsák fel az Északi Áramlat-2 finanszírozásáról kötött szerződéseiket, ami a lengyel hivatal szerint visszaállítaná a monopolhelyzetet eredményező lépés előtti versenyhelyzetet. A döntést azzal indokolták, hogy a Balti-tenger alatt épülő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 projektjének megvalósítása jogsértő, ütközik a tisztességes gazdasági verseny szabályaival, növeli a Gazprom monopolhelyzetét a lengyel piacon, és más európai országok gázfüggőségét is. A lengyel versenyfelügyelet szerint az európai vállalatok szerepe túlmegy a hitelezőin, és minden lépésük csak azt a célt szolgálta, hogy ne kelljen létrehozniuk vegyes vállalatot a gázvezeték építésére és üzemeltetésére, mert ahhoz engedélyt kellett volna kérniük.

A Gazprom Varsó jóváhagyása nélkül építi a beruházást, amellyel összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot. Ez a terv felszította az európai energiaszállításokban tapasztalható orosz dominancia miatti aggodalmakat, és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a projekt résztvevőire, jóllehet a azerbajdzsáni földgáz és a cseppfolyósított amerikai földgáz értékesítése lenyomhatja Oroszország piaci részesedését Európában.

A Gazprom és az új vezeték létesítésében együttműködő cégek ellen két évvel ezelőtt emeltek vádat. A hat cég 2015-ben fordult az UOKiK-hoz, beadványukban az Északi Áramlat-2 építéséért és üzemeltetéséért felelős közös jogi alany létrehozásához kértek hozzájárulást. Az UOKiK akkor emelt versenyvédelmi kifogása nyomán a cégek visszavonták kérelmüket, amit a lengyel fél az ügylet megtiltásával tekint egyenlőnek. Ennek ellenére a hat cég aláírta a gázvezeték finanszírozásáról szóló szerződést.

Tomasz Chróstny közlése szerint a döntésnek nincs politikai vonatkozása, hivatala független, és kizárólag a monopóliumellenes jog keretében működik. A Gazprom szerdán közölte: nem ért egyet az UOKiK döntésével, fellebbez ellene. A cég közleménye szerint nem sértette meg a lengyel trösztellenes törvényeket. "A lengyel versenyfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatal döntése sérti a jogszerűség, az arányosság és az igazságos eljáráshoz való jog elveit. A bírság példátlanul magas összege pedig arról tanúskodik, hogy bármilyen eszközt bevetnének csakhogy megakadályozzák az Északi Áramlat-2 projekt megvalósítását – hangoztatta a Gazprom.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!