Több mint négy éve nem volt ekkora árzuhanás az euróövezetben

2020. október 2. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben. Az árindex így négy és fél éve a legnagyobb csökkenést mutatta, a maginfláció pedig a valaha regisztrált legkisebb lett – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.

Az Eurostat előzetes szeptemberi adatai szerint a fogyasztói árindex az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison, pedig a piac erre a hónapra is az augusztusival megegyező, 0,2 százalékos csökkenést várt. Így viszont múlt hónapban mérték a fogyasztói árak legnagyobb mértékű csökkenését az euróövezetben 2016 áprilisa óta.

A piac 0,5 százalékos maginflációt (energiaárak, élelmiszerárak, valamint az alkohol- és dohánytermékek ára nélkül számolt inflációt) várt szeptemberre, ehhez képest úgy tűnik, a szeptemberi maginfláció a valaha kialakult legalacsonyabb lett az euróövezetben: 0,2 százalék lett az augusztusi 0,4 százalék után.

A fogyasztói árak csak az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek valamint a szolgáltatások esetében növekedtek szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, az iparcikkek ára és az energiaárak viszont csökkentek. Az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek ára 1,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 1,7 százalékos éves áremelkedés után. A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal ment fel az augusztusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az iparcikkek ára szeptemberben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison az augusztusi 0,1 százalékos csökkenés után, az energiaárak pedig szeptemberben 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg augusztusban 7,8 százalék volt az elmaradás. Energiaárak nélkül az éves fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Szeptemberben az előző havihoz képest az energiaárak 0,4 százalékkal csökkentek, a szolgáltatások ára pedig 1,2 százalékkal. A nem energiaipari terméke ára 2,8 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!