Nyár végére kétéves csúcsra ért az euróövezeti munkanélküliség

2020. október 1. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban több mint két éve a legmagasabb szintet érte el a munkanélküliségi ráta az euróövezetben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön.

Augusztusban az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, és szezonális kiigazítással 8,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta az euróövezet 19 tagállamában,

ez 2018 júliusa óta a legmagasabb érték. A júliusi adatot 7,9 százalékról módosította 8,0 százalékra az Eurostat. A teljes EU-t nézve valamivel jobb a helyzet, de az enyhe emelkedő trend a 27 tagállamra is áll: augusztusban 7,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a júliusi 7,3 százalékról.

Az Eurostat számításai szerint augusztusban az Európai Unióban 15,603 millióan voltak munka nélkül, ebből 13,188 millióan az euróövezetben. A legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban regisztrálták, 16,2 százalékosat az előző havi 15,9 százalék után. Görögországban ennél is rosszabb lehet a helyzet, de onnan júniusi a legfrissebb adat: 18,3 százalék, ami magasabb a májusi 17,3 százaléknál. Németországban az előző havi 4,4 százalékon maradt augusztusban is a munkanélküliségi ráta, Franciaországban 7,5 százalékra emelkedett 7,1 százalékról, Olaszországban pedig 9,7 százalékra csökkent 9,8 százalékról.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát (2,7 százalékot) Csehországban regisztrálták augusztusban, magasabbat a júliusi 2,6 százaléknál. Szlovákiában 6,8 százalékos volt a munkanélküliség augusztusban, magasabb a júliusi 6,7 százaléknál.

Lengyelországban, Romániában, Magyarországon viszont a legfrissebb adatok szerint kevesebben voltak munka nélkül, mint a megelőző hónapban.

A lengyeleknél 3,2-ről 3,1 százalékra, a románoknál 5,4 százalékról 5,3 százalékra esett vissza a munkanélküliség. Itthonról a közzététel időpontja miatt az Eurostat összehasonlításába csak júliusi adat tudott bekerülni (4,6 százalék), de az is 0,3 százalékpontos csökkenést mutat havi összehasonlításban, a KSH közléséből pedig tudjuk, hogy augusztusban 3,9 százalékra csökkent a munkanélküliség.

A fiatalok az egész EU-ban valamivel rosszabb helyzetben vannak, mint az átlag. A 25 év alattiak körében 17,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta augusztusban az EU-ban és 18,1 százalékos az euróövezetben, magasabb az előző havi, sorrendben 17,4 és 17,8 százaléknál. Az EU-ban 64 ezerrel, az euróövezetben 69 ezerrel nőtt a 25 év alatti munkanélküliek száma augusztusban az előző havihoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!