A nyár végére magához tért a magyar munkaerőpiac

2020. szeptember 29. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020. június–augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 477 ezer fő, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,9% volt – derül ki a KSH keddi gyorsjelentéséből.

A 2020. június–augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,6% volt.

A nőket magasabb munkanélküliségi ráta jellemezte, és esetükben az előző év azonos időszakához képest nagyobb mértékben nőtt a mutató értéke.

A nyári időszakban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 0,9%-kal alacsonyabb, 4 millió 477 ezer fő volt. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké és a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma viszont egyaránt 18 ezer fővel csökkent. A foglalkoztatott férfiak és a nők száma is csökkent történt az előző év azonos időszakához képest, de az egyébként is magasabb foglalkoztatási szinttel rendelkező férfiak körében a változás kisebb mértékű volt.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatottak száma 52 ezer fővel, 3 millió 398 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 1,5 százalékponttal, 82,9%-ra csökkent 2019-hez képest. A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 75,2% volt.

Az Európai Unió 2020-ra 75%-os célértéket tűzött ki, amit Magyarország – a koronavírus-járvány miatti visszaesést követően –ismét elért.

Jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 83,3, a nőknél 67,2%.

2020 augusztusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma idén először újra meghaladta a 4,5 millió főt, ez 54 ezerrel volt több, mint az előző hónapban. A nyár utolsó hónapjában a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,7% volt, ami a júliusi értékhez képest 1,1 százalékponttal, az előző év augusztusához képest pedig 0,2 százalékponttal nőtt.

A foglalkoztatás növekedése a szezonális hatások mellett a gazdasági helyzet javulásával, a közfoglalkoztatás felpörgésével, valamint a külföldre újra meginduló magyarok számának emelkedésével függ össze – értékelte a Portfolio a friss adatokat. A lap számítása szerint

az egy hónap alatt létrejövő 54 ezer új munkahelyből 16 ezer a közfoglalkoztatáshoz kötődik, 7 ezer pedig külföldön jött létre,

mivel ahogy véget értek a lezárások, újra megindultak külföldre dolgozni a magyarok. A nyár folyamán kedvezőre fordult trenddel kapcsolatban nagy kérdés, hogyan befolyásolja majd a második vírushullám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!