Felvásárolják Csányiék a Nádudvari termékek gyártóját

2020. szeptember 29. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A GVH engedélyezte az OTP Csoportnak, hogy megvásárorolja a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoportot, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet – derül ki a hatóság közleményéből.

A versenyhatóság eljárása a ZA-Invest Béta Kft. Csillag Csemege Kereskedelmi Kft. feletti irányításszerzését vizsgálta. A ZA-Invest az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, a Csillag Csemege pedig a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. és a hozzá tartozó cégek holdingcége. Ez a cégcsoport gyártja többek között a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket.

Bár a GVH nem látott káros versenyhatásokat, a tranzakció felvetette az úgynevezett koordinatív hatás lehetőségét az OTP Csoport és a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi Csoport kapcsolatában, amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását.

Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, a felek a GVH-val egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására, amit a GVH meggyőzőnek talált. A vállaltak alapján az OTP Csoporton belül a PortfoLion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések – egy cégen belüli szabályozással elhatárolva – a Csányi Csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek. A döntéshozatal elválasztása így a GVH szerint képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt. A vállalt belső szabályozás a magántőke alap későbbi befektetéseire is vonatkozik, és utóellenőrzéssel kideríthető, betartják-e a vállaltakat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!