Az EKB újabb gazdaságmentő lépéseket fontolgat

2020. szeptember 29. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Központi Bank (EKB) a bank készen áll, hogy szükség esetén további ösztönzőket alkalmazzon a gazdaság stabilizálása érdekében – jelentette ki Christine Lagarde elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottságának hétfői ülésén az MTI beszámolója szerint.

Lagarde szerint az 1350 milliárd eurós pandémiás vészhelyzeti vásárlási program, amelyben az EKB magán- és állami értékpapírokat vásárol, megóvta a gazdaságot a sokkhatástól. Azt mondta, az EKB készen áll „eszközeinek megfelelő kiigazítására” annak érdekében, hogy az infláció megközelítse a 2 százalék körüli célt, annak ellenére, hogy augusztusban mínusz 0,2 százalékot mértek az euróövezetben.

Az EKB 8,7 százalékos gazdasági visszaesést vár idén az euróövezetben, ahol jövőre már 5,2 százalék lehet a GDP-növekedés. Lagarde arról is beszélt, hogy a helyreállítás elsősorban a járványhelyzet alakulásán és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseken múlik, de a válság továbbra is súlyosan befolyásolja a gazdaságot, és negatív kockázatot jelent. „Bár bizonyos területeken a harmadik negyedévben már volt enyhe fellendülés –, a kockázat még mindig számottevő. A fogyasztói magatartás még mindig óvatos, így a vállalkozások is. A beruházások részben növekedtek, de az alacsony kereslet még mindig problémát jelent több vállalatnak” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!