Adócsökkentést jelentett be Varga Mihály

2020. szeptember 28. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzügyminiszter Facebookján ismertette a részleteket. Eszerint a döntésnek három pillére van: adócsökkentés, adóadminisztráció egyszerűsítés és befektetésösztönzés. Konkrétabban:

  • a kisvállalati adó január 1-jei, 12%-ról 11%-ra csökkentéséről már tavasszal döntött a kormány, most pedig arról is döntöttek, hogy értékhatárát 3 milliárd forintra duplázzák, így még több cég választhatja majd.
  • Több mint 1,5 millió államigazgatósági ügy intézése válik jövőre ingyenessé, Vargáék számítása szerint ez 5 milliárd forintot hagyhat a családoknál és a vállalkozásoknál, emellett gyorsabbá válik az ügyintézés.
  • 2021 második félévétől az adóhivatal minden cégnek elkészíti az áfabevallás tervezetét, félmillió vállalkozást mentesítve ezzel.
  • Jövőre eltörlik a társaságok fejlesztési tartalékának 10 milliárd forintos felső értékhatárát, ami még több beruházást várnak.
  • Az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes lesz, így tesztenként több mint hétezer forint adó spórolható meg.

Varga Mihály a Kossth Rádiónak is nyilatkozott hétfőn. Ebből kiderült, hogy szerinte Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké, de a fellendülés így is el fog húzódni.

Kedvező körülménynek nevezte, hogy az eddigi adatok alapján sem a béremelkedés mértéke, sem a kiskereskedelmi forgalom nem esett vissza tavalyhoz képest, és nemzetközi összevetésben a belföldi munkaerőpiac is jól teljesít. A kivitel lehetőségei ugyanakkor korlátozottak, mert a koronavírus elleni gyógyszer megjelenéséig a külföldi piacok gyengélkedni fognak – tette hozzá.

Varga részben a befektetésektől várja a megszűnt munkahelyek pótlását, szerinte főképp a magyar gazdaság húzóágazatait (az élelmiszeipart, a gyógyszeripart, és az autóipart) érdemes fejleszteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!