Csődbe ment a Remington, feldarabolják

2020. szeptember 28. – 14:20

frissítve

Csődbe ment a Remington, feldarabolják

Másolás

Vágólapra másolva

Feldarabolják a csődbe jutott Remington fegyvergyártó céget. A vállalatot a hét legnagyobb ajánlattevő között osztják szét – írja a The Wall Street Journal.

A Remington Outdoor Co. Inc. az egyik legnagyobb és legrégebbi, mintegy kétszáz éves amerikai kézilőfegyver- és lőszergyártó-gyár. Az idén júliusban másodszor folyamodott csődvédelemért, hogy adósságának átütemezéséről tárgyalhasson hitelezőivel. A hitelezők azonban már nem akartak pénzt fektetni a cégbe, amelyet ezért meghirdettek eladásra.

A hét ajánlattevő együttesen 155 millió dollárt fizet, amit a Remington adósságának a törlesztésére fordítanak. A legnagyobb ajánlattevő a Vista Outdoor Inc. volt, amely 81,4 millió dollárjáért megkapja a Remington Arkansas állambeli Lonoke-i lőszergyártó gyárát.

A Remington két éve tavasszal egyszer már kért csődvédelmet, meggyengülését az okozta, hogy a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett, húsz diák és hat felnőtt életét követelő ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. Az elmúlt évek hasonló esetei miatt pedig a kiskereskedelmi cégek saját maguk is szigorú korlátozást vezettek be a fegyvereladás területén, sokan törölték a fegyvereket a kínálatból.

A Remington értékesítésből származó bevétele tavaly 437,5 millió dollár volt, ami mintegy a fele a 2016. évinek. A cég adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, ebből 12,5 millió dollárral az alabamai Huntsville városának tartozik, ahol a cég székhelye található.

(Borítókép: Remington 700 vadászpuska egy amerikai fegyverüzletben. Fotó: Brian Blanco / Getty Images)