A járvány miatt egy csomó a taxis eltűnt Budapestről

2020. szeptember 28. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 januárjától szeptemberig több mint 1100 személytaxi-szolgáltatási engedélyt adtak vissza Budapesten – derül ki abból a statisztikából, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölt a Világgazdasággal.

Az év elején még mintegy 7000 ilyen jogosultságot tartottak nyilván, de kilenc hónap leforgása alatt minden hatodik taxiengedély megszűnt, most már csak 5900 él közülük. A ténylegesen szolgáltató sofőrök száma a BKK szerint lényegesen eltérhet a hivatalos adattól, de vonatkozóan nincs pontos mérés. Az Országos Taxis Szövetség 4500 körülire becsüli a dolgozó taxisokat.

A lap szerint a koronavírus-járvány miatt a sofőrök tavasszal 80-90 százalékos forgalom-visszaesést tapasztaltak a tavalyi hasonló időszakhoz képest, ami a nyárra 40-50 százalékos mínuszra korrigált.

A főváros a taxisok megsegítésére a drosztdíj 70 százalékos csökkentéséről határozott, de ez csak 2021-ben lép életbe. A könnyítéssel a városháza szerint több százmilliós tételről mond le a budapesti költségvetés, ugyanakkor a VG szerint eleve kérdéses, hogy a megszokott összegből mennyi folyna be a főváros kasszájába.

A rendelet megfogalmazása szerint ugyanis a 2021-re vonatkozó taxidroszthasználati díjat egy alkalommal, a 2020. március 1. és december 31. között megfizetett összeg 70 százalékával kell csökkenteni. Viszont taxiállomás-használati megállapodásokat a Budapest Közút (BK) egy évre, de nem naptári évre köti a kérelmezőkkel. Jelen helyzetben biztosan sokan nem fogják megújítani az engedélyüket (az év első nyolc hónapjában 3854 kérelmező volt, az év kétharmada alatt a 2019-es volumen alig fele teljesült), ezért jövőre nem élvezhetik a 70 százalékos engedményt – következtet a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!