Az ÁSZ-elnök szerint most jött el az egy számjegyű szja ideje

2020. szeptember 28. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány okozta válság olyan mértékben alakítja át a viszonyokat, amihez legfeljebb csak az 1989–90-es rendszerváltozás hasonlítható – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az ÁSZ-elnök szerint a kormánynak a pandémia nyomán mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy válságot akar kezelni vagy a változást menedzselné. Szerinte „aki válságot kezel, az rövid távon gondolkodik, adót emel és megszorításokat vezet be. Aki viszont észreveszi, hogy átalakultak a viszonyok, és az új feltételekhez igyekszik igazodni, az felkészül a változásra, ezért adót csökkent és szélesíti a lehetőségeket.” Az interjúban elmondottak alapján Domokon ugyanakkor nem aggódik, szerinte a kormány a megfelelő irányt követi, amelyben „a befektetés a lényeg”, nem pedig segélyekkel akarja túlélni a krízist.

A számvevőszéki elnök szerint a válsághelyzet alatt számolni kell a fogyasztás visszaesésével, ez leginkább úgy kerülhető el, ha nő a munkavállalók jövedelme. Ehhez azonban az államnak kell megfelelő lépést tennie, és ez a lépés szerinte „most a kormány egyik régi tervének megvalósítása, az egy számjegyű személyi jövedelemadó mielőbbi alkalmazása lenne”. Az ÁSZ számításai szerint egy százalék szja-csökkentés 170 milliárd forintba kerül,

„azaz nagyjából ezermilliárd forintos adócsökkentésről beszélünk”.

Domokos László szerint Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy a következő két-három évben garantálja saját fizetőképességét, ehhez pedig hitelekre is szüksége lesz, „az államnak saját polgáraitól kell kölcsönt kérnie” új típusú állampapírok kibocsátásával. Domokos azt is mondta, hogy ha az Európai Unió pénzt ad, „érdemes elfogadni, lesz is helye az összegeknek”, de „a válság elleni küzdelemhez az EU-tól eddig egyetlen eurócent sem érkezett, az első ilyen tételek leghamarabb január környékén futhatnak be”, és leginkább a beruházások, a fejlesztések költségeinek kifizetésére szolgálhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!