Gigászi bébiangolna-szállítmányt koboztak el Kanadában

2024. május 18. – 20:19

Gigászi bébiangolna-szállítmányt koboztak el Kanadában
Bébiangolnák Japánban, ahol ez népszerű csemege – Fotó: Osamu Kanazawa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

500 ezer kanadai dollár, azaz 130,76 millió forintnak megfelelő értékű angolnát fogtak a kanadai határőrök, de nem ám élővízből, hanem csempészektől – írja a CBC. Az eset a torontói Pearson reptéren történt, a határőrség és a halászati-óceánügyi hatóság emberei 109 kilogramm angolnabébit koboztak el, amit a tengerentúlra akartak szállítani a csempészek.

A magas gasztronómiában igen kelendő és drága bébiangolnák halászata már erőszakot is szül a kanadai Atlantikum két tartományában, Új-Skóciában és Új-Brunswickban, március 11-én le is zárta a kormány az angolnahalászati szezont. A csöppnyi angolnákat általában Ázsia távol-keleti részére viszik, ott fölnevelik, majd szusiba és egyéb ínyencségekbe kerülnek.

A bébiangolna kilós ára (5000 kanadai dollár, azaz 1,3 millió forint) már meghaladja a homárét, tengeri herkentyűkét, sőt a lazacét is. Nem csoda, hogy a bűnözés is rácuppant az üzletre, csak idén eddig 149 embert vettek őrizetbe angolnabűnök miatt, illetve kb. 208 kilo angolnát foglaltak le a kanadai hatóságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!