A kozmikus sugárzás egy repülőt vagy akár egy videójátékot is megbolondíthat

2024. október 9. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

2013. szeptember 21-én egy Dota_Teabag nicknevű videójátékos egy barátjával versenyezve a Super Mario 64-gyel játszott, és ezt közben a Twitchen közvetítette. Éppen a Tick Tock Clock nevű pályán gyűjtögetett össze érméket, amikor a főhős, Mario hirtelen pár szinttel feljebb teleportálódott, a pálya egy másik részére. A játékos csak annyit bírt kinyögni: „Mi a… Mi a… Mi???” Ez a néhány másodperc azóta is a gyors végigjátszások (speedrun) szubkultúrájának egyik legnagyobb rejtélye, és könnyen lehet, hogy a kozmikus sugárzás a megoldás:

Az eset után Dota_Teabag megpróbálta újra előidézni Mario teleportálását, de nem sikerült neki. A következő hetekben mások is tettek sikertelen próbákat, miközben az időközben „TTC Upwarp” nevet kapott esemény híre terjedni kezdett. A speedrunnerek gyakran kihasználnak reprodukálható programhibákat, és amikor valaki ilyesmit fedez fel, az nagy szenzáció tud lenni. A Super Mario 64-ben is akad jó pár ilyen bug, ezért népszerű játék a speedrunnerek körében. Dota_Teabag videójából úgy tűnt, hogy a játékban lehet egy addig ismeretlen hibajelenség, amivel feljebb lehet jutni a Tick Tock Clock pályán, a teleportálással pedig értékes másodperceket lehet nyerni, ami egy időre menő speedrunban mindennél fontosabb.

A Super Mario 64 speedrunnerei rögtön rávetették magukat a pályára, de nem tudták reprodukálni, ami azon a szeptemberi napon történt. A misztikus programhiba utáni keresés odáig jutott, hogy két évvel később egy pannenkoek2012 nevű játékos ezerdolláros jutalmat ígért annak, akinek sikerül újra előidéznie a teleportálást. Senkinek nem kellett kifizetnie a pénzt. Addigra már előkerült a felhajtás körüli kommentekben, hogy akár egy single-event upset (SEU) is okozhatta Mario hirtelen pozícióváltását.

A SEU (magyarul egyszeri hibaesemény) forrása általában a Naprendszeren kívülről érkező kozmikus sugárzás, ami nagy energiájú részecskékkel bombázza a Földet. Ezek a részecskék a légkörbe érve további részecskékké bomlanak, amik akár talajszintig is eljutnak. És ha már eljutnak, galibát is tudnak okozni, ha éppen eltalálnak valamilyen érzékeny alkatrészt egy elektromos gépezetben, például egy tranzisztort, egy mikroprocesszort vagy egy memóriaegységet. Egy kozmikus sugárzásból származó részecske arra is képes, hogy egy számítógépben egy bitet átállítson.

Szerencsére ilyesmi nagyon ritkán történik meg, legalábbis oly módon, hogy annak valamilyen kellemetlen következménye van. De azért az elmúlt évtizedekben többször is regisztráltak nevezetes SEU-kat. Például az Intelnél is leírták 1978-ban [pdf], igaz, akkor nem a kozmoszból származott a sugárzó részecske, hanem a processzorok kerámiatokozásából – mint kiderült, a kerámiát egy uránbánya melletti üzemben munkálták meg, a helyi, erősen radioaktív vizet felhasználva.

Egy híres eset a belgiumi Schaerbeek tartományban zajlott 2003-as választás, amikor az elektromos szavazatszámoló gép az egyik jelöltnek 4096 plusz szavazatot számolt. 2008 októberében még nagyobb baj történt, amikor a Qantas légitársaság Szingapúrból Perthbe tartó gépén 11 kilométeres utazómagasságban az egyik helyzetjelző műszer hibás adatokat kezdett szolgáltatni, amire a robotpilóta kikapcsolt. A gép hirtelen süllyedni kezdett, és mire a pilóták úrrá lettek a helyzeten, a gépen tartózkodó 315 emberből 119 megsérült, így a végcél helyett a legközelebbi ausztrál reptéren kellett leszállni. Sem ebben az esetben, sem a belgiumiban nem biztos, hogy kozmikus sugárzás okozta a zűrt, de az a legvalószínűbb forgatókönyv.

És persze a TTC Upwarp esetében sem bizonyítható, hogy egy ionizált részecske váltotta ki a megismételhetetlen hibát, mert az ilyesmit nem lehet bizonyítani, ha az embernél épp nincs kéznél egy diffúziós ködkamra. Ami szinte biztos: Mario attól teleportált fel, mert megváltozott egyetlen bit a pályán levő pozícióját leíró byte-ban. Ezt ugyanis kinyomozták a Super Mario 64 speedrunnerei, sőt az említett pannenkoek2012-nek sikerült megismételnie a 2013-as mutatványt úgy, hogy ezt a bitet egy szoftverrel átváltotta a megfelelő pillanatban:

Arra, hogy ezt a bitet mi állította át, a kozmikus sugárzás az egyik esélyes jelölt, de annak ellenére, hogy ezt a játéklapok tényként írták meg, elképzelhetők más magyarázatok is. Például valamilyen földi forrásból származó részecske. Vagy egy ritkán előforduló programhiba. Esetleg az, hogy valamilyen módon a régi hardvernek is köze volt az egészhez. Dota_Teabag ugyanis egy kopott Nintendo 64-gyel játszott, ami elöregedve hajlamos volt kisebb hibákat produkálni. A rejtély így végül rejtély maradt, de egyáltalán nem zárható ki, hogy az univerzum pöccintette feljebb Mariót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!