A világ legnépszerűbb számítógépes játékát egy unatkozó gyakornok írta, és soha egy fillért sem látott belőle

2024. szeptember 25. – 05:00

frissítve

A világ legnépszerűbb számítógépes játékát egy unatkozó gyakornok írta, és soha egy fillért sem látott belőle
Wes Cherry – Forrás: Great Big Story / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Ne nyissuk ki most azt a vitát, hogy pontosan hogyan és milyen mérőszámok alapján kellene egészen egzakt módon meghatározni azt, mi is minden idők legnépszerűbb számítógépes játéka. Inkább induljunk ki abból, hogy elég valószínű, hogy a Windows beépített pasziánszjátéka, a Solitaire volt az a játék, amit az elmúlt pár évtizedben a legtöbbször és a legtöbben indítottak el a számítógépükön. A Solitaire 1990 és a Windows 3.0 óta szériatartozéka az operációs rendszernek, és azok a programozók, akik ekkoriban a Microsoftnál dolgoztak, ma már jellemzően dollármilliomosként tengetik a napjaikat a részvényopcióiknak hála.

A Solitaire programozója, Wes Cherry nem tartozik közéjük. Annyira nem, hogy a szupersikeres játékért soha egy fillért sem kapott.

Cherry 1988 nyarán került a Microsofthoz gyakornokként. A cég ekkor már elég nagy volt, 2700 alkalmazottal, a Windows a 2.0 verziónál járt, a Word és az Excel első verziói pedig épp csak megjelentek. A cég nagy erőkkel dolgozott a Windows 3.0 kiadásán (ami aztán a grafikus felületével meg a tízmilliós eladási adataival el is hozta a cégnek a világsikert). Cherry alapvetően a Macintosh számítógépekhez volt szokva, és a windowsos programozói környezetet próbálgatva, saját bevallása szerint unalmában írta meg a Solitaire-t. Maga a pasziánszjáték ötlete nem saját volt, tulajdonképpen csak lemásolta a Macen már létező, Klondike című játékot, amivel a gyakornoksága előtti vizsgaidőszakban játszott tanulás helyett.

A játékot feltöltötte a cég Bogus Software (kb. „hamis programok”) nevű szerverére, amit a különféle kísérletező és hobbiprojektjeik tárolására használtak a programozók. Itt talált rá a Microsoft egyik termékmenedzsere, aki személyesen Bill Gatesig szaladt vele, és meggyőzte, hogy a játékot be kell építeni a következő Windowsba, mert tök jól megtanítja az egér kezelését a felhasználóknak, és amúgy is jól fog jönni valami kis könnyed szórakozás az irodai dolgozóknak. Gatesnek egyetlen kifogása volt, túl nehéznek tartotta a játékot, de áldását adta a dologra. Egyetlen dolgot vettek csak ki a játékból, a „főnökgombot”, amit Cherry programozott, és egy billentyűkombináció megnyomásával eltüntette a játékot a képernyőről, és egy kamu Excel-táblázatot jelenített meg helyette, hogy az egyszeri irodista ne bukjon le, hogy játszik munka helyett.

Forrás: Great Big Story / Youtube
Forrás: Great Big Story / Youtube

Cherry soha egy fillért sem látott a Solitaire sikeréből, bár a cég adott neki egy számítógépet, hogy azon javítsa a program hibáit, amikor visszament az egyetemre a gyakornoki ideje letelte után. Miután végzett, visszament a Microsofthoz programozónak, az Excel fejlesztőcsapatába került. Egészen 1999-ig itt is maradt, majd kilépett, és az egész techszektort elhagyta, vett egy almaültetvényt egy szigeten, nem messze Seattle-től, és máig a hobbijából, a ciderkészítésből él.

(Verge, Yahoo Finance, Reddit)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!