Dél-Koreában sokan a vércsoportjuk alapján ismerkednek

2024. július 4. – 04:28

Dél-Koreában sokan a vércsoportjuk alapján ismerkednek
Fotó: The Chosunilbo JNS / Imazins / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Koreában a Nyugaton megszokotthoz képest jelentősen eltérők a társadalmi normák, az ismerkedési szokások és az élethez való hozzáállás. Épp ezért egy koreaival való első randin lehet, hogy már az első húsz percben elhangzik a nagy kérdés:

Mi a vércsoportod?

Orvosi szempontból persze elengedhetetlen tudnia mindenkinek, hogy milyen vércsoportba tartozik, de Dél-Koreában ennél azért sokkal többről van szó. Ott úgy vélik, hogy a vércsoport meghatározza az ember személyiségét és vérmérsékletét éppúgy, mint a nyugati országokban sokak szerint a horoszkóp. De miért alakult ki ez a nem mindennapi hiedelem, és milyen hatással van a mindennapi életre és a párkapcsolatokra?

Tagadhatatlan, hogy ez a vércsoportokkal kapcsolatos elmélet áltudomány (akárcsak a horoszkópos nyugati társa), mégis töretlenül hódít Dél-Koreában. Olyannyira, hogy még a társkereső cégek is gyakran erre alapozva próbálják összehozni a házasodni vágyókat. Ennek következtében sok sztereotípia és előítélet születik, a legismertebbek közé tartozik az A vércsoportú nő és a B vércsoportú férfi párkapcsolati inkompatibilitása, viszont az A típusú nő és a 0-s típusú férfi párosa már maga a megtestesült harmónia.

Elsőre gondolhatnánk azt, hogy a vércsoportelmélet azért van így beépülve a koreai társadalom hitrendszerébe, mert egy ősi hiedelemről van szó, de valójában az 1990-es évek második felében kapott igazán szárnyra, azóta viszont egyre népszerűbb. Furukava Takedzsi japán pszichológus 1927-ben publikált egy tanulmányt, amelyben összefüggést vélt felfedezni a vércsoport és a személyiségjegyek között. Majd az 1970-es években Maszahikó Nomi egy könyvsorozatot adott ki Furukava elméletéről, amely Japánban óriási népszerűségre tett szert. Nem telt sok időbe, és a vércsoport–személyiség elmélet Dél-Koreába is berobbant.

Kezdetben a fiatalok körében vált népszerűvé az elképzelés, de 2004-re már a popslágerekben, filmekben, sorozatokban és különböző televíziós show-műsorokban is megjelent. Az elmélet hatása máig érezhető: a Gallup Korea 2017-es felmérése szerint a koreaiak több mint fele (58 százalék) valamilyen mértékben hisz a vércsoport és a személyiség közötti összefüggésben, és csak 42 százalék utasítja el teljesen.

A vércsoportelmélet népszerűsítésében szintén jelentős szerepet játszott a 2005-ben készült romantikus vígjáték, a My Boyfriend is Type B (A barátom B vércsoportú), amely tovább erősítette azt a hiedelmet, hogy az A típusú nők és a B típusú férfiak soha nem alkotnak harmonikus párt. Bár a filmet tudományos körökben is kemény kritikákkal illették, leginkább a B vércsoportú férfiak kőszívű, önző nőcsábászként való ábrázolása keltett óriási felháborodást.

A koreaiak az alábbi rendszer szerint kötnek vércsoportokhoz személyiségtípusokat, de ezeket – ahogy többször jeleztük – érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen tudományosan nem megalapozottak:

A vércsoport (a Gazda)

Az A vércsoportú emberek érzékenyek és introvertáltak, de barátságosak. Mivel könnyen meg tudják sérteni az érzéseiket, gyakran inkább elzárkóznak és elszigetelik magukat védekezésképpen, mint hogy megnyíljanak és kitegyék érzéseiket a világ elé.

  • Legjobb tulajdonságok: szorgalmas, hűséges, kreatív, diplomatikus
  • Legrosszabb tulajdonságok: öntudatos, túlzottan aprólékos, zárkózott
  • Leginkább kompatibilis: 0 vagy A vércsoportúakkal
  • Legkevésbé kompatibilis: B vércsoportúakkal

B vércsoport (a Nomád)

A B vércsoportú emberek függetlenek és magabiztosak, de önzők is lehetnek. Gyors döntéseket hoznak, és egyéni szemléletük miatt nem mindig követik az utasításokat. Egy olyan kultúrában, mint a koreai, ahol a kollektivizmus az egyik fő érték, ezt önzőnek tekinthetik. Másrészt a B vércsoportú emberekhez az innovációt, a merészséget és a derűs, optimista személyiséget társítják. Kifelé fordulók és társaságkedvelők, nem félnek kockázatot vállalni, és rendkívül motiváltak az őket inspiráló dolgok iránt.

  • Legjobb tulajdonságok: őszinte, társaságkedvelő, optimista, individualista
  • Legrosszabb tulajdonságok: önközpontú, türelmetlen, felelőtlen, elköteleződéstől rettegő (különösen a férfiakat ezzel a vércsoporttal csélcsapnak tartják)
  • Leginkább kompatibilis: B, AB vagy 0 vércsoportúakkal
  • Legkevésbé kompatibilis: A vércsoportúakkal

AB vércsoport (a Humanista)

Az AB vércsoportú emberek az A és B vércsoportból fakadó távolságtartás és kiszámíthatatlanság furcsa keverékei. Sztereotipikusan vagy zseniként, vagy „őrültként” tekintenek rájuk. Meglehetősen hangulatemberek. Az AB vércsoportúak néha nehezen fejezik ki magukat, ami miatt hidegnek vagy kétszínűnek tűnhetnek. Széles érdeklődési körük van, de időnként társaságkerülők lehetnek. Társadalmi megítélés szerint az AB vércsoport a legkevésbé kedvelt Koreában.

  • Legjobb tulajdonságok: racionális, egyedi, intelligens, pozitív
  • Legrosszabb tulajdonságok: kiszámíthatatlan, kritikus, határozatlan
  • Leginkább kompatibilis: AB vagy B vércsoportúakkal
  • Legkevésbé kompatibilis: 0 vércsoportúakkal

0-s vércsoport (a Vadász)

A 0-s vércsoportú emberek energikusak, szókimondók és természetes vezetők. Magabiztosságuk tekintélyt parancsoló jelenlétet biztosít nekik, és sokan közvetlennek találják őket, valamint szívesen dolgoznak velük. A 0-s vércsoportúak személyiségét a szakmai környezetben a legkedvezőbbnek tartják, és versengő természetük segíti őket abban, hogy a legtöbb dologban sikeresek legyenek. Ám néha arrogánsnak vagy parancsolgatónak tűnhetnek, bár tetteik mögött általában nincs rossz szándék. Összességében motiváló szellemük van.

  • Legjobb tulajdonságok: barátságos, sokoldalú, ambiciózus, energikus
  • Legrosszabb tulajdonságok: érzéketlen, hiú, túl versengő, makacs
  • Leginkább kompatibilis: A vagy B vércsoportúakkal
  • Legkevésbé kompatibilis: AB vércsoportúakkal

Akár igaz mindez, akár nem, az biztos, hogy az önismereti tesztek és személyiségkategorizálások soha nem voltak ilyen népszerűek ismerkedés terén. Ez nemcsak az egymás iránti kíváncsiságból fakad, hanem talán már abból is, hogy egyre jobban igényeljük azt, hogy önmagunkat is éppúgy megismerjük. Ettől független a vércsoport szerinti ismerkedést pont annyira fogadja szkeptikusan a tudomány, mint a horoszkópot.

(Források: Korea Biomedical Review, Masksheets, Korea Herald, Korea JoongAng Daily, Truity)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!