Miért olyan pocsék az újramelegített kávé íze?

2024. június 26. – 04:50

Miért olyan pocsék az újramelegített kávé íze?
Fotó: AngelPietro / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan az az élmény, amikor reggel megcsináljuk a kávét, aztán a nagy rohanásban elfelejtjük, a kávé kihűl, és mire észbe kapunk, ott állunk a dilemmával, hogy most mi legyen? Kiönteni csak nem kéne, de a népi bölcsesség azt mondja, az újramelegített kávé szörnyű ízű. Aztán az ember jellemzően mégiscsak beteszi a mikróba a hideg kávét egy percre, hogy végül szembesüljön azzal, hogy a népi bölcsességnek igaza volt, élvezhetetlenül keserű lett, mintha híg aszfaltot inna az ember.

A közhiedelemmel ellentétben ennek a jelenségnek semmi köze a mikróhoz és a koffeinhez. Na de akkor mi lehet a háttérben?

A koffeinnek ugyan önmagában is keserű íze van, a kávé jellegzetes aromáját mégsem az adja, hanem körülbelül 800 különféle vegyület összhatása, amelyek vagy alapból ott vannak a kávébabban, vagy a pörkölés alatt jönnek létre, vagy a forró víz hatására szabadulnak fel kávéfőzéskor. A probléma az, hogy ezeknek a vegyületeknek a nagy része elég instabil, illékony, és hő hatására, a levegő oxigénjével reakcióba lépve vagy akár az idő múlásával teljesen maguktól lebomlanak.

Ha újramelegítjük a kávét, a hő hatására lebomló összetevők miatt felborul a sok száz komponensből álló íz, és pechünkre pont a keserű vonások maradnak benne és kerülnek túlsúlyba. A koffein is ilyen, nehezen lebomló vegyület, 180 Celsius-fok kell neki ehhez, szóval, hacsak nem a sütőben melegítjük újra a kávét, nem igazán tudjuk belőle kiütni a koffeint.

Fontos megjegyezni, hogy az ízt elrontjuk ugyan az újramelegítéssel, amúgy semmi bajunk nem lesz az ilyen kávétól, ahogyan hűtőben is elvan akár 10-14 napot. Az újramelegítéshez hasonlóan (csak jóval lassabban) rontja a kávé minőségét az is, ha termosz tartja forrón, illetve az irodai kávégépeknél megszokott, melegen tartó funkció.

A legkifinomultabb kávészakértők szerint a kávé a tökéletes ízét a főzés után 5 perccel éri el, és ezt az állapotot nagyjából 15-20 percig tartja, utána már elkezd romlani az íze az illékony vegyületek természetes elbomlása miatt. Ezeket újra összerakni már nem lehet, az újramelegítéssel pedig csak felturbózzuk a folyamatot, tehát a legtöbb, amit a kihűlt kávéval tehetünk, a minőségromlás minimalizálása. Vagyis dobjunk bele pár jégkockát, és mondjuk azt, hogy már alapból jeges kávét akartunk inni; vagy ha mindenképpen melegítünk, válasszuk a mikrót a tűzhely helyett, egyszerűen azért, mert gyorsabb, és így kevesebb időt hagy az ízelemek lebomlására.

(Források: How Stuff Works, Inverse, HuffPo)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!