A Toy Story 2-t kétszer is letörölték a megjelenése előtt, egyszer véletlenül, aztán direkt

2024. június 21. – 04:55

A Toy Story 2-t kétszer is letörölték a megjelenése előtt, egyszer véletlenül, aztán direkt
Fotó: Disney / Pixar / Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Toy Story az egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású animációs film és franchise, nem csak a Pixar-univerzumon belül kiemelkedő és nagy hatású, a nagybetűs filmművészet releváns és értékes darabjaként is szokás emlegetni. 2003-ban az Online Filmkritikusok Társasága minden idők legjobb animációs filmjének választotta, 2005-ben pedig az Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága a Nemzeti Filmarchívumba is beválasztotta a John Lasseter rendezte klasszikust annak kulturális hatása miatt.

A film sikerét látva (1995-ben az év második legnagyobb bevételt hozó produkciója lett, összbevétele 394,4 millió dollár, azaz több mint 145 milliárd forint) nem is volt kérdés a folytatás, ami a biztató kezdet ellenére végül majdnem halálra lett ítélve. Egy hajszálon múlt, hogy a Toy Story 2 elkészüljön – a film sorsa először egy szerencsétlen véletlen, majd egy tudatos produceri döntés miatt kérdőjeleződött meg.

1998-ban jártunk, a Toy Story 2-n utolsó simításokat eszközölő Pixar már alig várja, hogy a mozikba engedhesse a rajongók által már nagyon várt, 1999 őszére beígért folytatást, amikor Oren Jacob, a cég informatikai vezetője furcsa dolgot észlelt Woody, a főszereplő fáljainak rendszerezése közben.

Az egyik alkalmazott rossz parancsot futtatott le, így egymás után törlődni kezdtek a film fájljai.

„Woodynál vettük észre először, hogy baj van. Larry Cutler épp az egyik könyvtárat böngészte, és arról beszélt, hogy Woody kalapjának az egyik javítását telepíti. Megnézte a mappát, és volt benne vagy negyven fájl. Majd újra ránézett, és addigra már csak négy fájl volt benne. Aztán láttuk, hogy a jelenetek is kezdtek eltűnni. Megragadtam a telefont és azt kiabáltam: húzzátok ki a gépet!”

Oren Jacob és felesége 2003-ban – Fotó: Lisa Blumenfeld / Getty Images / AFP
Oren Jacob és felesége 2003-ban – Fotó: Lisa Blumenfeld / Getty Images / AFP

Így hangzott Oren Jacob visszaemlékezése 2012-ben a Net Web magazinnak az ominózus esetről, amely során valaki lefuttatta az rm -r -f * parancssort, ami egy könyvtár összes fáljának törlését indítja el. A helyzet tragikuma, hogy a projekt főkönyvtárára adták ki a parancsot, így a film összes addigi elkészült eleme és jelenete törlődni kezdett. Jacob úgy írta le a folyamatot, mintha egy kukac belülről rágna szét egy almát, a végére teljesen felemésztve és elpusztítva a gyümölcsöt.

Hogy ki követte el a baklövést, az azóta sem derült ki, de nem is igazán keresték a felelőst, a harc sokkal inkább azért folyt, hogy a filmet megmentsék és befejezzék a kitűzött határidő előtt. A cégnél akkoriban mindenkinek volt írási és olvasási joga az szervereken az animációs fájlokhoz, így a több mint 150 alkalmazottból bárki elkövethette a hibát.

Jacob kiadta a parancsot, a szervert kihúzták, leválasztották a hálózatról és áramtalanították, még úgy is, hogy közben több száz ember volt rákapcsoldóva. Amikor visszadugták és ellenőrizték a kárt, megrettenve látták, hogy a Toy Story 2 addig elkészült anyagainak nagyjából 10 százaléka maradt meg.

Persze egyből a biztonsági mentések után kezdtek kutakodni, amiket akkoriban szalagos háttértárolókra mentettek, és ezekre csak négy gigabájt adat fért – így sok új adat felülírta a régieket az akkori biztonsági mentési protokoll szerint. Amikor ebből az archívumból visszaállították a fájlokat, kiderült, hogy sok fontos állományból csak régebbi, hiányos vagy hibás verziók maradtak meg. Már-már úgy nézett ki, az elejéről kell újrakezdeni az egész filmet, és elhalasztani a premiert is.

A mentőövet Galyn Susman műszaki vezető dobta be. Susman az incidens előtt hat hónappal szült, ezért főleg otthonról dolgozott, a házi szerverén pedig csodával határos volt egy frissebb, két hetes fájlokat tartalmazó másolat a biztonsági mentésből. Ezt szalagos másolatokkal kombinálva, szinte teljesen sikerült megmenteni a filmet, visszaállítva azt a baleset előtti állapotára.

Susman Oren Jacobbal az oldalán a házához sietett a Volvójával, bebugyolálták a számítógépét egy pokrócba, amit biztonsági övvel is rögzítettek, hogy biztosan ne sérüljön, majd bevitték a Pixar központjába, ahol lementették róla az adatokat. „Nyolc ember várt minket a parkolóban, és mintha egy fáraót szállítottak volna, úgy sétáltak be a számítógéppel a gépterembe” – idézte fel Jacob a Net Webnek.

Susman, a Toy Story 2 sorsát megmentő munkatárs még két évtizeddel később is a Pixarnál volt, és amellett, hogy dolgozott a Szörny Rt.-n, a WALL-E-n, a L'ecsón és a Verdák második részén is, közel maradt a Toy Story-univerzumhoz. Ő felelt például a 2022-ben megjelent Lightyear című animációs film produceri munkájáért, de a 2019-es Toy Story 4-nek is ő volt a producere.

Aztán nagy leépítések jöttek a Pixarnál 2023 tavaszán, és 75 munkatársat bocsátottak el, köztük Galyn Susmant is, de a Lightyear rendezőjeként debütáló Angus MacLane-től is megváltak.

Galyn Susman a Pixar történetéről tartott beszélgetésen a 2015-ös SXSW-fesztiválon Austinban Fotó: Gerry Hanan / Getty Images for SXSW
Galyn Susman a Pixar történetéről tartott beszélgetésen a 2015-ös SXSW-fesztiválon Austinban Fotó: Gerry Hanan / Getty Images for SXSW

De a történetnek még nincs vége, sőt, ezután jött csak a legváratlanabb fordulat:

bár a letörölt Toy Story 2-t megmentették, a stúdió fejesei nem voltak elégedettek a közel végleges változattal, ezért kukába dobták az eredeti verziót, és újraforgattatták majdnem az egész animációs filmet.

Andy szobája és a fő karakterek maradtak csak meg, a cselekmény és a forgatókönyv teljesen át lett írva, Jacob szerint majdnem az összes elkészült animációt és az összes beállítást törölték és újravették. Ekkor került a filmbe Buster, Andy kutyája is.

„Az összes kameramunka a nulláról kezdődött újra. A világítás már a film része volt, de azt is elvetették. Új karaktereket kellett építenünk. Ekkor bukkant fel Buster. Minden kilenc hónap alatt került be az új forgatókönyvbe és a végleges filmbe. Az összes plusz effektet is ekkor adták hozzá a filmhez. Rengeteg időt töltöttem a film nyitányával, amiben Buzz robotokkal játszik. Ez is mind ebben az időben készült el, teljesen a nulláról” – sorolta Jacob 2012-es interjújában azokat az elemeket, amiket kevesebb mint egy év alatt emeltek be a film újraforgatott verziójába.

„Valószínűleg ez volt az egyik legnagyobb próbája annak, hogy miképp működik a Pixar egy csapatként.”

A fenti gondolat több szempontból is erős, rávilágít például arra, hogy 1998-ban csak 150 ember dolgozott a Toy Story 2-n, míg az ugyanebben az időben készülő Egy bogár életén 200-250 munkatárs. A Toy Story csapata tehát kitartó és szerencsés is volt egyben, Jacob szerint a bajtársiasság volt a legnagyobb fegyverük, így végül időben befejezték a második részt a főnökök ultimátuma után. A Toy Story 2 pedig meg is jelent az ígért bemutató napján, 1999. november 22-én, hiába nem hitte a Disney, hogy 9 hónap alatt csodát csinálnak a semmiből.

Jacob szerint a Toy Story 2 letörlése csak közelebb hozta egymáshoz a Pixar alkotógárdáját, az élmény pedig összekovácsolta a megfeszített tempóban dolgozó kollégákat. „Soha nem fogom elfelejteni, hogy valaha is részese lehettem a Toy Story 2-nek. Nagyon szerencsés voltam” – összegezte Jacob. „Lehetőségem volt hozzájárulni ahhoz, hogy Buzz, Woody, a Toy Story-franchise és a Pixar olyan legyen, amiről a mai napig beszélünk.”

(Screen Rant, Independent, The Next Web)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!