A világ legmenőbb éttermében 600 ezer fős a várólista

2024. június 19. – 05:04

A világ legmenőbb éttermében 600 ezer fős a várólista
A Casa Bonita Lakewoodban – Fotó: Hyoung Chang / The Denver Post / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Denver egyik külvárosában, Lakewoodban van egy mexikói étterem, Casa Bonita a neve. Nem kimondott luxuskörnyezetben épült, egy fogászat és egy minden terméket egy dollárért áruló Dollar Tree bolt a két szomszédja. Aki véletlenszerűen betéved ide, és szabad asztalról érdeklődik, valószínűleg eléggé elcsodálkozik a válaszon: egy 600 ezer emberes virtuális sort kell kivárnia, hogy ehessen. Talán még azt is elárulják neki, hogy ezen nincs mit csodálkozni, elvégre ez a világ legmenőbb étterme, még egy South Park-epizód is szólt róla. És valóban, a rajzfilmsorozat hetedik évadában van egy Casa Bonita című epizód, ami arról szól, hogy Kyle a világ legmenőbb éttermében tartja a születésnapi partiját, de Cartmant nem hívja meg, aki rettentő bosszút esküszik emiatt, nem is folytatom tovább, itt meg lehet nézni, lesznek benne radioaktív kannibálok is.

Szóval a Casa Bonita valóban létezik, tényleg az a szlogenje, hogy „the greatest restaurant in the world”, vagyis a világ legnagyszerűbb étterme, és ezen a ponton talán senkit nem fog meglepni, hogy a tulajdonosai Trey Parker és Matt Stone, a South Park kitalálói és írói. És amúgy tényleg elég nagy szám, már amennyire a szerencsés látogatók Youtube-videóiból látszik.

Casa Bonita spanyolul azt jelenti, szép ház, ami lehet, hogy önirónia, mert amúgy maga az épület egy elég ízléstelen, rózsaszín kastélyszerű valami egy óriási parkoló közepén. 1974-ben nyílt, eredetileg egy oklahomai mexikóiétterem-lánc coloradói próbálkozásaként, de aztán a lánc többi tagja csődbe ment, és a denveri Casa Bonita egyedül maradt. Annak viszont remek volt a konyhája, és telerakták mindenféle, Disneylandet idéző vidámparki attrakcióval, így Colorado-szerte a gyerekek nagy kedvence lett.

Bár a hírneve később eléggé megkopott, a Coloradóban felnövő Trey Parkernek és Matt Stone-nak igazi csodavilágként és minden gyerek álmaként maradt meg – és így is írták bele aztán 2003-ban a South Parkba. A nézők nagyon nagy része joggal hihette azt, hogy a rajzfilmbeli csodaétterem az írói fantázia műve, ahogyan maga South Park városa is, de a Casa Bonita akkoriban még bőven működött, sőt, Denver városa 2015-ben hivatalosan a város nevezetességei közé fogadta, és műemlékké nyilvánította. De az üzlet ekkor már elég nyögvenyelősen ment, és végül a Covid adta meg az étteremnek a kegyelemdöfést. A járvány alatt ideiglenesen bezárt Casa Bonita nem nyitott ki a lezárások feloldása után, hanem csődbe ment.

Ekkor jött a képbe Stone és Parker, akik 18 évvel a South Park epizód után úgy döntöttek, megmentik a helyet, és olyanná varázsolják, amilyen a gyerekkori álmaikban volt. A páros 3,1 millió dollárt fizetett a csődbe ment étteremért és a névért, aztán még 40 milliót költöttek a teljes felújítására, ez forintban összesen közel 16 milliárdot jelent. A mexikói celebséf Dana Rodriguezt vették fel a konyha vezetésére, a személyzetnek pedig 30 dollárra emelték az órabérét az addigi 13,65-ről (ez utóbbi a minimál órabér egyébként az államban), hogy ne a borravalón múljon a megélhetésük. Újjáépítették az étterem régi nevezetességét, a kilencméteres beltéri vízesést is, ahol műugrók ugrálnak le a medencébe a vendégek szórakoztatására.

A felújítás után a Casa Bonita 2023-ban nyitott meg újra, és azóta is elég unortodox módon működik. Asztalt foglalni például nem lehet, csak feliratkozni egy listára, ahol előbb-utóbb sorra kerül az ember, és akkor értesítik, hogy lehet jönni. Ezen a listán a legutóbbi információk szerint 600 ezren vannak. Egységes ár van a menüre, az ebéd 30 dollár, a vacsora 40 (ez 11, illetve 15 ezer forintot jelent), és ennek alapján már az is rejtély, hogy hogyan lehet veszteség nélkül üzemeltetni a boltot, nemhogy mikor fogja kitermelni a több tízmillió dolláros befektetést, amibe került. Mondjuk Stone és Parker eléggé megszedte magát a South Parkon, a vagyonukat 6-700 millió dollárra becsülik, szóval valószínűleg az étteremmel nem is az a céljuk, hogy még egy kis pénzt keressenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!