Vannak emberek, akiknek egy génmutáció miatt soha nem lesz büdös a hónaljuk

2024. május 6. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan itt a nyár, beüt a kánikula, és a forróságtól minden porcikánkról ömlik majd az izzadság. Ha ez nem lenne önmagában elég kellemetlen, még ott van az is, hogy az izzadság nem épp rózsaillatú. Ezért is terjedt el a stiftes, fújós vagy golyós, illatosított dezodorok használata. Vannak viszont emberek, akiknek nincs szükségük ilyesmire, ugyanis egy génmutáció miatt az ő hónaljuk nem büdös – se télen, se nyáron, soha!

A brit Bristoli Egyetem kutatása 2013 januárjában látott napvilágot a Journal of Investigative Dermatology c. folyóiratban. A kutatócsoport 6495, Nagy-Britanniában élő nőt vizsgált meg. Vérmintát vettek tőlük, azokat gondosan kielemezték, majd megállapították, hogy a résztvevők két százaléka, azaz 117-en rendelkeznek az ABCC11 nevű gén mutációjával. Ez a gén a büdös hónalj egyik fő okozója, és hatással van a fülzsír állagára is.

A kutatások szerint a nem speciális génállomány hordozóinak a hallójáratában termelődő zsír nem ragacsos és nyálkás, mint a többi, egyáltalán nem különleges DNS-sel megáldott embernek, hanem száraz. Máig homályos, mi az összefüggés a hónaljbűz és fülzsír állaga között, ahogy az is, honnan jött az ötlet, hogy emberek fülében turkáljanak és a fülzsír nedvességéről diskuráljanak fehér laborköpenyekbe bújt brit kutatók.

A jelenség magyarázata az aminosavak háza táján keresendő, amik a baktériumokkal kooperációban felelősek a kellemetlen hónaljszagért. A DNS-vizsgálatok szerint azoknak, akiknek a szervezetében nincs vagy mutált minőségében van jelen az ABCC11 nevű gén, nagyságrendekkel kevesebbet termelnek abból az aminosavból, ami az izzadságban van jelen, és a szagokért felelős.

A Bristoli Egyetem kutatói azonban nem csak erre volt kíváncsiak, ugyanis azt már sejteni lehetett, hogy valami oknál fogva az emberek egy része nem bűzlik az izzadságtól. A vizsgálatok mellett a résztvevőktől azt is megtudakolták, hogy milyen higiéniai termékeket, például dezodort használnak, és milyen gyakran. Meglepő módon a 117 szagtalan nő többsége, közel a háromnegyede nyúl megszokásból mindennap az izzadásgátló után, holott semmi szükséges nem lenne rá.

A kutatás kiderítette azt is, hogy a testszagot okozó gén alig-alig fordul elő a kelet-ázsiai populációban és azon belül is főleg a koreaiak szervezetében. Szemben az Európában élőkkel, ahol csupán az emberek két százaléka olyan szerencsés, hogy soha nem kell dezodorra költenie – mondta a LiveScience-nek Ian Day a Bristoli Egyetem genetikai epidemiológiával foglalkozó szakembere.

A Bristoli Egyetem kutatása szerint a koreai lakosság mindössze 0,006 százaléka rendelkezik az ABCC11 nevű génnel. Jó kérdés, hogy miért pont a koreaiak szervezetéből hiányzik, az viszont biztos, hogy emiatt az egész világ irigykedhet rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!