Optikai csalódás az oka annak, hogy a repülőgépek néha mozdulatlannak tűnnek az égen

2023. november 15. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég szélesebb körben végigfutott a TikTokon egy olyan videó, amelyen egy látszólag mozdulatlan repülőgép látható az égen. A felvételt készítők autóval haladnak a gép felé, az pedig mintha egy helyben lebegne – a látvány tényleg több mint furcsa, de szerencsére nem kell rögtön egy Manifest-szerű rejtélyre gondolni, egyszerű magyarázata van a dolognak.

Az optikai csalódást egy parallaxis-effektusnak nevezett jelenség okozza, és ahhoz van köze, hogy az agyunk referenciapont híján nem képes rendesen feldolgozni a látottakat.

A parallaxis két vagy több test egymáshoz viszonyított helyzetének változását jelenti eltérő irányokból nézve. A parallaxis-effektus az optikai illúzió egy olyan típusa, amelyben egy tárgy helyzete a háromdimenziós térben megváltozni látszik a megfigyelő helyzetének eltolódása miatt. A videó esetében a szóban forgó két test az autó (illetve az autóban ülő megfigyelő, a videós) és a levegőben haladó repülőgép. Az effektus akkor érvényesül, ha az emberi szemnek nincs referenciapontja, vagyis valamilyen olyan fix pontja, amihez viszonyíthatja a megfigyelt objektum mozgását.

Ha egy felszálló repülőgépet nézünk, amíg a földön van, könnyű követni a sebességét, a gyorsulását, mert az agyunk a kifutópályához, az amellett található objektumokhoz viszonyítja. A levegőben azonban nehezebb a dolgunk: ha nincs semmi, amihez mérhetjük a gép mozgását, az agy összezavarodhat. Jellemzően már akkor is lassabbnak látszik egy repülőgép mozgása, ha elhagyta a kifutópályát, pontosan az itt említett hatás miatt.

Persze ha az autós nem mozogna a repülőgép felé, akkor könnyebb lenne a helyzet: a gép mozogna a fákhoz, a felhőkhöz, a villanyoszlopokhoz viszonyítva. Csakhogy mivel az autó és benne a megfigyelő is mozog, a referenciapontok is folyamatosan változnak, az agy pedig nem tudja mihez viszonyítani a gép mozgását.

Érdekes egyébként, hogy a parallaxis-hatás miatt az ellenkezője is igaz lehet az optikai illúziónak: a távoli, mozdulatlan objektumok, például bolygók vagy csillagok közelinek és mozgásban lévőnek tűnhetnek. A Vénusz jól ismert példa erre a repülésben: a toronyirányítók gyakran hitték rá, hogy leszállásra váró repülőgép, míg a pilóták összetévesztették a bolygót egy közeli repülőgép helyzetjelző fényével.

Ez a fajta parallaxis-hatás különösen az éjszakai repülések során jelentkezik, amikor előfordul, hogy kevés vagy egyáltalán semmilyen látható utalás nincs a horizontra a levegőben. A NASA cikkében például megemlítenek egy esetet, amikor a pilóta azt hitte, össze fog ütközni egy másik géppel, pedig valószínűleg csak parallaxis-effektus áldozata lett, és a csillagokat, esetleg egy távolabb haladó repülőgépet mért fel rosszul. Ilyen esetekben egyébként a fáradtság döntő faktor lehet: a pilóták gyakrabban jelentenek ehhez hasonlót akkor, ha ők és a személyzet tagjai kimerültebbek.

A fenti, repülőgépes videóhoz hasonlókból egyébként van egypár a neten, az összeesküvés-hívők szeretik azt hinni, hogy az ilyesmi hiba a mátrixban – pedig ha nem mozognának, csak egy helyben néznék a gépet, máris rájönnének, hogy az egész csupán optikai csalódás.

(NASA, Newsweek)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!