Bármilyen erősnek építették, a hondurasi híd nem tudott kifogni a hurrikánon, ami kiterelte alóla a folyót

2023. október 10. – 05:50

Bármilyen erősnek építették, a hondurasi híd nem tudott kifogni a hurrikánon, ami kiterelte alóla a folyót
A hondurasi Új Choluteca híd a Mitch hurrikán elvonulása után – Fotó: Yuri Cortez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hondurasi Choluteca híd tervezői mindent megtettek, hogy maradandót alkossanak, ráadásul kétszer is. Az első hidat ugyanis az Egyesült Államok támogatásával építették 1935 és 1937 között, hogy a Panamericana úttal összekössék Guatemalát és Panamát. Az amerikai behatás nemcsak abban látszik, hogy nagyrészt az Egyesült Államok finanszírozta a 300 méter hosszú hidat, hanem abból is, hogy ez a San Franciscó-i Golden Gate híd egyik utolsó fennmaradt másolata.

A híd, ami a Carías nevet kapta a Choluteca folyót szelte át Choluteca városa mellett, ami Choluteca tartományának központja. Az évtizedek forgalma azonban megkoptatta a hidat, ezért a kormány úgy döntött, hogy japán befektetők segítségével új hidat építenek nem messze a régitől, amit felújítanak és meghagynak történelmi jelentőségű emlékműként.

A régi Choluteca hidat felújítás után ma is használják – Fotó: Dunia Osorio / Getty Images
A régi Choluteca hidat felújítás után ma is használják – Fotó: Dunia Osorio / Getty Images

Az új út és a 484 méteres híd (Puente Sol Naciente) 1996 és 1998 között épült meg, ám az átadás után nem sokáig örülhettek neki a helyiek, mert még az átadás évében a Mitchnek keresztelt hurrikán rázúdult Hondurasra, óriási károkat okozva – az áldozatok számáról nem is beszélve. A folyó kiáradt és elöntötte a teljes régiót: 5657-en meghaltak, 8000-en eltűntek és 12 ezren megsérültek.

A természeti katasztrófa miatt az ország szinte összes hídja vagy súlyosan megrongálódott, vagy leomlott. Egy viszont büszkén tartotta magát: az Új Choluteca híd sikeresen dacolt az elemekkel, és relatíve sértetlenül megúszta az 5-ös kategóriájú hurrikánt. Ez a rá vezető utakra azonban már nem volt igaz, mindkettő eltűnt, mintha soha nem épültek volna meg. Ez még csak-csak orvosolható lett volna, bár a katasztrófa sújtotta országnak valószínűleg már ez is súlyos anyagi terhet jelentett volna.

Volt azonban egy sokkal nagyobb probléma: a hurrikán során lehulló csapadék és a szél miatt a Choluteca folyó (ami a híd alatt nagyjából 100 méter széles volt) új mederben kígyózott tovább, méghozzá a híd mellett. A Choluteca híd így a semmibe vezetett, a vihar után készült is róla egy ikonikus kép.

A híd története azóta rengeteg elmélkedőt ihletett meg, mert ütős szimbóluma annak, hogy bármennyire hisszük is, hogy felkészültünk valamire, mindig jöhetnek olyan váratlan, befolyásolhatatlan tényezők, amik mindent felforgatnak. A híd szerencsére nem csak egy szimbólum, a japán kivitelező 2003-ban újra rákötötte az úthálózatra, így évek óta rendesen, hídként funkcionál. Emellett az eredeti, 1930-as években épült híd is használatban van, bár nincs a legjobb állapotban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!