Yoko Ono évekig bizonygatta a bíróságon, hogy csak azért, mert a sofőrje ellopta John Lennon óráját, attól az még az övé

2023. szeptember 26. – 05:02

Yoko Ono évekig bizonygatta a bíróságon, hogy csak azért, mert a sofőrje ellopta John Lennon óráját, attól az még az övé
Yoko Ono és John Lennon 1968-ban – Fotó: Susan Wood / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Imagine… egy órát, ami mindössze két hónapig díszítette a világ egyik leghíresebb zenészének csuklóját, majd évekre eltűnt, és csak 2023-ban, egy sikertelenül anonimizált svájci perben bukkant fel. Ez az óra létezik, John Lennon Patek Philippe 2499-eséről van szó.

Ez egy rendkívül ritka, bonyolult szerkezetű és drága óra. 35 éven át gyártották, de csak 349 darab készült belőle. Lennon az órát a feleségétől, Yoko Onótól kapta az október 9-i, 40. születésnapjára, de két hónappal később Mark David Chapman lelőtte az énekest New York-i lakása előtt. Az eset után Lennon minden ingóságát leltárba vették, majd átadták Onónak.

Ugorjunk kicsit az időben, úgy 26 évet. 2006-ban sofőrje, Koral Karsan megzsarolta Onót. Azzal fenyegette meg, hogy ha nem ad neki 2 millió dollárt, akkor közzéteszi a fényképeket és hangfelvételeket, amiket titokban készített róla. Emellett azzal is megfenyegette, hogy megöli őt és a fiát, Sean Lennont is. Karsant, aki később azt is állította, hogy szexuális viszonya is volt Onóval, egy kisebb bűncselekmény beismerése és 60 nap fogda után visszatoloncolták Törökországba. A volt sofőr jogi ügyei ezzel nem értek véget, 2017-ben ugyanis kiderült, hogy Ono és a német rendőrség azzal vádolta, hogy Lennon több személyes tárgyát is ellopta. Ezek közül sokat egy csődbe ment német aukciósház raktárában találtak meg.

Egy darabig az énekes órája is a raktárban porosodott, ám azt végül megvette egy olasz óragyűjtő. Mindez egy svájci bíróság döntéséből derült ki, ugyanis Ono évek óta perben állt az óragyűjtővel, mondván, az az óra őt illeti meg, hiszen Karsan ellopta tőle. Az óragyűjtő ügyvédei viszont azzal érveltek, hogy Ono nem tett feljelentést az óra eltűnésétől számított három éven belül, márpedig New Yorkban ennyi ideje van jelezni, hogy ellopták valamijét.

Nem csoda, hogy Ono a kétezres évek elején nem jelezte a rendőrségnek, hogy ellopták az órát, ugyanis 2014 szeptemberéig azt hitte, hogy az otthonában van elzárva egy szekrényben. 2014-ben is csak úgy értesült a lopásról, hogy az olasz óragyűjtő megpróbálta eladni azt a Christie’s aukciósháznak, amely azonnal megkereste Ono ügyvédeit. 2015-ben indult a per, az óra azóta jogi limbóban lebegett.

A bírósági iratokban egyébként nem nevezték meg sem az olasz gyűjtőt, sem Onót, de nem sokat tettek azért, hogy a művész felismerhetetlen legyen. A peranyagban az szerepelt, hogy az egyik érintett egy New Yorkban élő, japán származású özvegy, akinek férjét két hónappal a 40. születésnapja után, az otthona előtt lőttek le. Ezen túl az óráról az is kiderül, hogy a Tiffany & Co.-nál vették, és a hátlapjába egy szó van belegravírozva, ami a pár egyik közös dalának címe.

A bíróság most úgy döntött, hogy az óra Ono tulajdona, elutasítva az olasz üzletember „ki mit talál, övé” jogi érvelését. Így a szakértők szerint a mai napig remek állapotban levő óra hosszú évek után visszakerült Lennon özvegyéhez.

Ennyi év pereskedés után nem nagy a valószínűsége annak, hogy Ono árverésre bocsátaná az órát – és akkor az érzelmi kötődéséről még nem is beszéltünk, hiszen ez volt az egyik utolsó ajándék, amit férjének adott. Ono most 90 éves, és komolyabb betegségei vannak. Kerekesszékkel közlekedik, és állítólag 24 órás segítségre van szüksége.

Valószínűleg a fia sem adná el az órát, de ha mégis megtenné, vajon mennyit érne? Ono ügyvédei 4 millió frankra (1,6 milliárd forint) becsülték az értékét, ami persze nem azt jelenti, hogy valóban ennyiért vinnék el. Szakértők szerint esélyesebb, hogy ha holnap kalapács alá kerülne, a végső ár nagyjából az 5-10 millió frankot is elérhetné.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!