Jeges vízzel a kockás hasért

2023. május 16. – 04:59

Jeges vízzel a kockás hasért
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nyakunkon a nyár, és valószínűleg sokan most kapnak észbe, hogy 5 hónap alatt nem sikerült tökéletes beach bodyt faragniuk maguknak, pedig – hiába élvezték az eddigi nyaraikat kockahas nélkül is – újévkor megfogadták, hogy Chris Hemsworthként szörfölnek majd a Balatonon. Ilyenkor van, aki drasztikusabb megoldáshoz folyamodik, például fogyasztóporokhoz vagy extrém koplaláshoz.

Van azonban egy opció, ami inkább népi bölcsességen, mintsem high-tech fogyós technológián alapszik: igyál sok, nagyon hideg (lehetőség szerint jégkockákkal teli) vizet, mert a tested energiát használ, hogy azt felmelegítse a belső hőmérsékletedre, tehát elméletileg azzal fogysz, hogy iszol. Jól hangzik, ugye? Ha működik, nem kell rohangálni, súlyokat emelni vagy lemondani a nagy nachosmenüről a moziban. Nyilván egy nagy probléma van vele: nem működik, vagyis nem így.

Az elmélet alapja igaz. A testünk folyamatosan dolgozik azon, hogy egészséges szinten tartsa a belső hőmérsékletünket. Egy pohár, közel nullafokos víz azonban ezt megbolygatja, a szervezetünk kénytelen beröffenteni a kazánt, hogy ne legyen baj. Azonban tűz nincs tüzelő nélkül, úgyhogy kalóriát kell hogy égessen. Tehát papíron fogyunk.

(Kis kitérő: az előre csomagolt ételeken és italokon található kalóriatáblázatban mindig kcalt, azaz kilokalóriát írnak. Tehát amikor egy 330 ml-es kólára azt mondjuk, hogy kb. „150 kalória” van benne, azon azt értjük, hogy 150 ezer kalória van benne. Egy kalória az az energiamennyiség, amely ahhoz kell, hogy 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal megemeljük, 1 kcal tehát így 1 kiló víz hőmérsékletét emeli meg egy fokkal.)

De nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt ez a folyamat. Az elmélet szerint minél hidegebb a víz, annál jobb, szóval tegyük fel, hogy lehúzunk egy korsó (0,5 liter) nullafokos vizet. Mondjuk, hogy a testhőmérsékletünk 37 fokos, tehát 500 milliliter (azaz 500 gramm) víz hőmérsékletét 37 fokkal kell megemelni. 500 gramm víz 37 fokos hőmérséklet-emelkedéséhez 18 500 kalóriára van szükség. Ez soknak hangzik, amíg be nem ugrik, hogy a közbeszédben ezer kalóriával szoktunk számolni, amikor azt mondjuk, hogy kalória, tehát 18,5 kcalt égettünk el. Az ajánlott átlagos napi kalóriabeviteli érték nagyjából napi 2000 kcal, tehát ez a korsó víz csepp a tengerben.

Viszont naponta érdemes 2-2,5 liter folyadékot meginni. Tegyük fel, hogy ez mind fagyos víz. Ennek a felmelegítéséhez összesen 97 500 kalóriát, azaz 97,5 kcalt használ a testünk. Tehát tulajdonképpen fogyaszt a hideg víz, de nem olyan mértékben, hogy kiváltsa, mondjuk, a rendszeres testmozgást. Persze hogyha eddig csak 2,5 liter cukros üdítőt ivott naponta, és azt felváltja 2,5 liter jeges vízzel, akkor annak valószínűleg lesz érezhető, pozitív hatása – bár elsősorban nem is a víz hőmérséklete miatt.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyon különbözők vagyunk. Biztos ismer mindenki olyan embert, aki bármennyit eszik, egyszerűen semmit nem hízik, és valószínűleg olyat is, aki a beszívott levegőt is le akarja dolgozni. Emiatt nem igazán lehet megbízni az általános tanácsokban, főleg, ha azt mondják, hogy mindenkinél garantáltan működni fog. Ha valaki sportosabban akar élni, akkor azt egy kis utánajárással kell kezdenie.

Na de honnan jön ez az elmélet? Egy 2003-as kutatás azt hozta ki, hogy 14 alanynál azt vették észre, hogy ha csak jeges vizet isznak, akkor akár 30 százalékkal több kalóriát égetnek el. Ez nagyon jól hangzott, ami miatt több szakértőnél is beindultak a vészjelzők, ugyanis korábbi, hasonló vizsgálatok nem erre jutottak.

A tudományban az a szép, hogy elvileg minden kísérletnek megismételhetőnek kell lennie, sőt ideális esetben még az eredmény is ugyanaz. Volt is, aki újra elvégezte a 2003-as német kutatást, és arra jutott, hogy az eredeti tanulmány szerzői rosszul számolták a kalóriaégetést, és valójában csak 4,5 százalékos emelkedésről van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!