Miért vagyunk sokkal magasabbak, mint a néhány évszázada élt emberek?

2023. január 6. – 05:00

Miért vagyunk sokkal magasabbak, mint a néhány évszázada élt emberek?
Turisták fotózkodnak egy hollywoodi panoptikumban Robert Wadlow figurája mellett, aki a világ legmagasabb embere volt – Fotó: Mel Melcon / Los Angeles Times / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha élt legmagasabb ember rekordját a mai napig az 1918-ban született Robert Wadlow tartja. A hozzá hasonló extrém magas emberekhez a társadalom többi tagja is igyekezett felnőni az elmúlt évszázadok folyamán: a kutatások megállapították, hogy a 21. században élő ember átlagosan magasabb, mint évszázadokkal ezelőtt élő ősei. Dél-Koreában például a mai nők kereken húsz centivel magasabbak, mint a száz évvel ezelőtt élők. Abban, hogy milyen magasra növünk, a gének mellett szerepet játszik az is, milyen az életminőségünk, és milyen tápanyagokhoz jutunk hozzá.

A BBC újságírója számolt be a napokban arról, hogy Észak-Ghánában él egy Sulemana Abdul Samed nevű férfi, akiről úgy hírlett, hogy ő lehet a világ legmagasabb embere. Azért csak lehet, mert a helyieknek nem volt megfelelő mérőeszközük, amivel pontosan bizonyítani lehetett volna, hogy a 29 éves férfi magasabb, mint a török nemzetiségű Sultan Kösen, aki a maga 251 centiméterével a legmagasabb élő férfinak számít ma. Végül kiderült, hogy Samed „csak” 223 centiméter magas, így az eddigi rekord nem került veszélybe.

Kösen rekordertársa egyébként a szintén Törökországból származó, a húszas éveiben járó nő, Rumeysa Gelgi, aki 213 centiméteres magasságával 2021-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe. Bár Samed, Kösen, Gelgi és a hozzájuk hasonló magas emberek sokakat leköröznek a magassági versenyben, még ők sem tudták megdönteni a valaha élt legmagasabb ember, az amerikai Robert Pershing Wadlow rekordját. Az 1918-as születésű férfi magasságát utoljára 1940 júniusában mérték, ekkor 272 centiméter magas volt.

Ha a hazai mezőnyt nézzük, a legmagasabb magyar egy bizonyos Grósz László, aki 220 centiméteres magasságával tartja a hazai rekordot. Grósz, akit ironikusan Bébinek vagy Mazsolának becéznek, 2021-ben a Blikknek azt mondta, hogy az orvosok megvizsgálták ugyan, de semmilyen kóros elváltozást nem találtak nála, ami magyarázatot adna nem mindennapi magasságára.

Az extrém magasságok és a mögöttük általában megbújó rendellenességek mellett a társadalmat az is régóta foglalkoztatja, hogyan változott az átlagos testmagasság az évszázadok folyamán, és mint az a vonatkozó kutatásokból kiderült, a ma élő ember magasabb, mint az évszázadokkal ezelőtt élt ősei.

Európában például a 19. század közepén a férfiaknál az átlagos magasság 162 centiméter volt, míg ma egy átlagos európai férfi 177 centiméteresre nő.

Mi ennek az oka? A növekedésben persze szerepet játszanak a gének, de az sem mellékes, hogy az elmúlt évtizedekben már kevésbé voltak jellemzőek az emberi életet veszélyeztető járványok, ezek ellen ugyanis a fejlett orvostudománynak köszönhetőn felkészültebben tudunk védekezni. A kutatók szerint azonban a testmagasság alakulásában a legjelentősebb meghatározó elem a táplálkozás, a szervezetünkbe juttatott ételek minősége és mennyisége.

Ezt jól bizonyítja John Komlos kutatása is. A Müncheni Egyetem professzora azt vizsgálta, hogy a 18. és a 19. században mekkora magasságbeli különbség volt katonai akadémiára járó, különböző társadalmi hátterű kadétok között. Komlos kutatása szerint a brit Sandhurst katonai akadémia hallgatói, akik jellemzően a felsőbb társadalmi osztályokból származtak, átlagban 22 centiméterrel voltak magasabbak, mint a Marine Society kiképzésein részt vevők, akik az alsóbb társadalmi rétegekhez tartoztak.

Kazánfűtők toborzása a brit haditengerészetnél az 1800-as években egy korabeli metszeten – Fotó: Universal History Archive / Getty Images
Kazánfűtők toborzása a brit haditengerészetnél az 1800-as években egy korabeli metszeten – Fotó: Universal History Archive / Getty Images

Komlos kutatásai és úgy általában más, hasonló összehasonlítást végző tanulmányok leginkább csak férfiak testmagasságáról szóló adatokkal tudnak dolgozni. Ennek az az oka, hogy a múltban főként a katonák, elítéltek és cselédek testmagasságáról készültek feljegyzések. Ezért a férfiak testmagasságának alakulása az időszámítás előtti időkből egészen napjainkig jobban nyomon követhető, mint a nőké. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne léteznének adatok arról, hogyan változott, nőtt vagy éppen csökkent a nők átlagos testmagassága világszerte.

Az első növekedési hullám az 1300-as években kezdődött el, amikor a pusztító pestisjárványban Európa a lakossága nagyjából 60 százalékát elvesztette. Mindez nagyon sajnálatos, ám azok, akik életben maradtak, több élelemhez jutottak, és az embereknek nem kellett összezsúfolva élniük, így a járványok sem tudtak olyan könnyen terjedni. Ennek következtében az emberek elkezdtek növekedni, Angliában például már a 15. és a 16. században a férfiak testmagassága megközelítette egy mai, átlagos európai férfi magasságát.

A 17. században azonban egészen más szelek fújtak. Az akkor zajló háborúk és a már jó ideje tartó kis jégkorszak miatt az életszínvonal is visszaesett, és emiatt az akkor született emberek is jóval alacsonyabbak voltak. Franciaországban például a férfiak átlagos magassága mindössze 162 centiméter volt, ezért is terjedt el akkor a férfiak körében a magas sarkú cipő viselete.

A 18. század második felétől az iparosodás következtében elképesztő ütemű növekedés indult be. A kezdetekben a „tornasorban” mindig Amerika volt az első, ám a 20. század második felében fordult a kocka, ugyanis az Európában élők – köszönhetően a széles körű szociális ellátásnak – lassan túlnőttek az amerikai lakosságon.

Az európai országok közül a magasságrekorderek a hollandok, akik a 19. században a maguk 166 centiméterével aprónak számítottak, míg ma az átlagosan közel 183 centiméter magasra növő holland férfiak vezetik a világranglistát:

Hasonlóan nagy különbségek vannak a magyar nők és férfiak átlagos testmagasságának alakulásában is. Míg a férfiaknál a 19. század végén az átlagmagasság 166 centiméter volt, addig a 1990-es évek végén már jóval 175 centiméter fölött járt. A magyar nők esetében pedig az 1890-es években 155 centiméter volt az átlag testmagasság, száz évvel később ez a szám már a 165 centiméterhez közelített:

Nemzetközi viszonylatban az elmúlt száz évben a legtöbbet a Dél-Koreában élő nők nőttek, ők húsz centiméterrel lettek magasabbak, míg a férfiak esetében Irán áll az első helyen, ott száz év alatt az átlagos testmagasság 16,5 centivel nőtt. A magassági versenyben jelenleg a férfiaknál – ahogy az már szóba került – a hollandok állnak az első helyen 182,5 centiméterrel. A nők közül a legmagasabbak a lengyelek, akik átlagosan átlagosan 169,8 centiméterre nőnek. A magassági ranglistán Magyarország jelenleg a 38. helyen áll. Az egész társadalmat nézve az átlagos testmagasság 170,5 centi. A fiúk átlagosan 177,3, míg lányok 163,7 centire nőnek.

Ez a nagy ütemű növekedés az elmúlt években mérséklődött, ami többek között annak tulajdonítható, hogy az emberek – a környezeti változásoktól és az életszínvonal javulásától függetlenül – kezdik elérni azt a felső határt, amin túl már nem tudunk nőni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!