Szinte még az ülést sincs idő hátradönteni a világ legrövidebb repülőjáratán

2023. január 4. – 04:58

Szinte még az ülést sincs idő hátradönteni a világ legrövidebb repülőjáratán
A Loganair menetrend szerinti gépe a Papa Westray reptéren – Fotó: Patrick Smith / Papa Westray Airport / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan gondolhatják, hogy a repülés a leggyorsabb közlekedési megoldás. Ha konkrétan csak a felszállás–leszállás közötti időt nézzük, ez így is van, de az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy várostól függően órákig utazott, csak hogy még egy-két-három órát ülhessen a reptéren. Leszállás után aztán sokszor rengeteget kell sorban állni, majd valahogy be kell jutni a városba is, ami szintén nem két perc. Bárcsak létezne egy olyan repülőjárat, amin csak odasétálunk a repülőhöz (mint a régi, szép időkben), csak hogy öt-tíz perc múlva kisétáljunk a fogadó reptérről.

Van egy jó hírem: létezik ilyen.

Skóciától nagyjából 16 kilométerre északra találhatók az Orkney-szigetek. Ez a csoport úgy 70 kisebb szigetből áll, a legnagyobbat Mainlandnek hívják, és itt található Kirkwall, a közigazgatási központ. További 20 szigeten élnek emberek, 2021-ben a szigetcsoport lakossága 22 400 fő volt.

Mivel egyik sziget sem teljesen önfenntartó, ezeknek az embereknek gyakran közlekedniük kell valahogy közöttük. Bár volt szó a szigeteket összekötő alagutak és hidak tervéről, egyelőre két tömegközlekedési eszköz áll a lakosok és a turisták rendelkezésére: a komp, ami viszonylag sűrűn jár, de nem garantált, hogy az induló és a célállomás között lesz közvetlen járat; és a repülőgép. Utóbbi arról híres, hogy a térségben közlekedik a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata, amely két szigetet köt össze.

A Westray és Papa Westray közötti repülőút gurulással együtt 2, azaz kettő percet vesz igénybe, de ha a pilóta jó szelet kap, akkor csak 53 másodpercet.

A járatot indulása, tehát 1967 óta a Loganair üzemelteti, és egy tízüléses (az első kettő a pilótáé, nyolc utast tud szállítani) Britten-Normann BN2B–26 Islander gépet használnak. Mivel a két sziget közötti út mindössze 2,7 kilométer, a teljes útvonal úgy néz ki, hogy Kirkwall–Westray–Papa Westray–Kirkwall. Az első és az utolsó szakasz nagyjából 15-15 percet vesz igénybe, és így, átszállásokkal együtt valamivel több ember tud utazni egy gépen.

Persze egy ilyen járat fenntartása nem a profitról szól. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kétperces út 7,25 fontba (3320 forint) kerül, és a járat nem teli géppel szokott indulni. Azért lehet olcsóbb a jegy, mint egy Budapest–Debrecen vonatjegy, mert a költségek nagy részét a légitársaság állami támogatásból finanszírozza.

A szigetek egyébként önmagukban is érdekesek: itt található egy ötezer éves birtok, amely az egyik, ha nem a legrégebbi még álló épület Európában, de meglátogatható még egy 8. századi kápolna (temetővel), és a természet kedvelőinek is akad mit nézniük. Már ha az nem lenne elég indok a látogatásra, hogy olyan gyors a fel- és leszállás, hogy a minden repülőn kötelező tartozéknak számító kisbabának ideje sincs felsírni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!