A mesés görög sziget, ami összeköti Kennedy feleségét és egy fura orosz milliárdost

2022. december 1. – 05:07

A mesés görög sziget, ami összeköti Kennedy feleségét és egy fura orosz milliárdost
Az Onasszisz család hajója, a Christina áll a Skorpió-sziget kikötőjében, 1968-ban – Fotó: Keystone-France / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kinek ne jutott volna már eszébe, hogy egy olyan helyen éljen, ahol nincs szomszédja? Ahol azt csinálhat, amit csak akar, és ráadásként az élővilág is változatos és különleges, no meg persze finom homokos a tengerpart. Ezen ráadásul nem is kell senkivel sem osztoznia, hiszen az egész szigeten nem is él senki más, csak a személyzet. Hűsítő esténként a szellő, de azért van ivóvíz, van villany – az internetet most hagyjuk –, esetleg még egy kisebb vízesés is akad a zöldellő fák közt, és a civilizáció sincs vészesen távol: hajóval csak tíz perc, és máris lehet jót enni és inni, meg egy kicsit dorbézolni.

Arisztotelész Onasszisz 1963-ban valósította meg az álmát, és megvette a Jón-tengerben lévő, nyaranta a magyar turisták által is közkedvelt Lefkádától pár kilométerre lévő Skorpió-szigetet (a nevét a formájáról kapta, nem a faunájáról). Mivel egy nemzetközi reptér (Aktion) is van a közelben, még csak nem is kellett Athénig elrepülniük. A 83 hektáros, két kilométernél is hosszabb szigethez kifejezetten jó áron jutott hozzá, akkoriban 3,5 millió drachmát fizetett érte. Ma már nehéz kibogozni, mennyi pénz volt ez akkor, az összehasonlításnak nincs is sok értelme, de a sziget bemutatásánál meg szokták jegyezni, hogy ez nagyjából 12 ezer mai euró. A sziget legmagasabb pontja 81 méter, kitűnő panorámát kínál.

A maga korában Onassziszt a világ leggazdagabb emberének tartották, többet is tudott volna fizetni érte. Az üzletember nem ezen a vidéken nőtt fel, hanem a török kikötőváros, Izmir közelében. Amikor először ott járt, elvarázsolta a sziget látványa, később aztán megszerezte.

Onasszisz gyerekkorában Argentínába került, ott is nőtt fel nagy szegénységben; mesebeli történet az övé, mert kikötői munkásból lett hajótulajdonos, később vállalatok tulajdonosa is, sikerei csúcsán légitársaságot (Olympic) alapított, és a nagy monte-carlói kaszinóban is volt tulajdonrésze. Felfutása a nagy gazdasági világválság idején kezdődött, az 1930-as évek elején, amikor rájött, hogy hajókkal a teherszállítás jövedelmező iparág lehet. Nyomott áron megvásárolta az első hajóját, majd tankerekbe fektetett, amelyek folyamatosan hozták a pénzt. Akkor már az Egyesült Államokban élt, meglehetősen fényűzően, igazi playboy módjára.

Első házassága nem sikerült a kicsapongó életvitele miatt. Ezzel még nem került volna a címlapokra, de amikor a híres görög opera-énekesnő, Maria Callas volt a partnere, azzal már igen, különösen a szerelmi viharaikkal. Ez a kapcsolat nem tartott sokáig, Onasszisz ugyanis beleszeretett a meggyilkolt Kennedy elnök özvegyébe, és Jackie-t már az előbb bemutatott szigeten vette feleségül 1968. október huszadikán. A szigeten ugyanis egy kis kápolna is van. Később egy kikötőt is felépítettek, ahol horgonyozhatott a korszak leghíresebb luxushajója, az Onasszisz lányáról elnevezett Christina.

Arisztotelész Onasszisz és Jacqueline Kennedy esküvője a szigeten, 1968-ban – Fotó: Bettmann
Arisztotelész Onasszisz és Jacqueline Kennedy esküvője a szigeten, 1968-ban – Fotó: Bettmann

Onasszisz hét évvel később meghalt – a fia halála nagyon megviselte, mellé temették el a szigeten –, a terület az unokájára szállt, és 2013-ban került be ismét a híradásokba. Akkor derült ki, hogy a család egyetlen örököse, Athina Onassis, eladta az orosz műtrágyagyáros, Dmitrij Ribolovljev lányának, Jekatyerinának, aki 153 millió dollárt fizetett érte. Athina 28 éves volt akkor, sportolói karrierje csúcsán világbajnokságon is szerepelt a görög lovascsapatban. Brazil férje miatt keveset volt a szigeten, görögül nem is beszélt jól, ezért sem ragaszkodott hozzá.

Az oroszoknak ellenben nagyon megtetszett a sziget érintetlensége, olyan helyet akartak maguknak, ahol zavartalanul pihenhetnek, feltöltődhetnek, és ahol paradicsomi állapotok közt fogadhatják a barátaikat. A milliárdosok érdeklődését gyakorta felkelti egy-egy sziget megvásárlása, a görög kormány is sokszor gondolt már arra, hogy értékesít néhányat a kétezerből. 2016-ból ezt a listát találtuk eladó szigetekről, amelyekhez pár millió dollárért hozzá lehetett jutni, de az infrastruktúra hiánya nem könnyíti meg a vásárlást.

De vissza az oroszokhoz, akik azt ígérték a környékbelieknek, hogy nem építik be, megmaradhat a varázsa. A kormány vonakodott, eleinte nem járult hozzá az üzlethez, a végrendelet egyik pontjára hivatkozva úgy érveltek, ha a család nem tudja fenntartani a szigetet, az visszaszáll az államra.

A beruházás látványterve – Forrás: YPEN
A beruházás látványterve – Forrás: YPEN

2021-ben már arról jöttek a hírek, hogy változott az oroszok terve, kiadható luxuslakások lesznek a szigeten, és egy minden igényt kielégítő szálloda. És mivel ezek sok munkalehetőséget teremtenek az építkezés alatt és után is, a politika meghátrált. A projekt befejezését 2024-re tervezték. Az ukránok elleni háború a grandiózus elképzeléseket csak részben akadályozza, Ribolovljev ugyanis nem tartozik Putyin támogatói közé, megtarthatta például Monaco focicsapatát is. Úgy látszott, hogy a szankciók őt is elérték a nyáron, de a sziget nem azért volt lezárva az üdülési szezon legforgalmasabb időszakában, mert leállt a fejlesztés, hanem hogy senki ne tudhassa meg, milyen lesz a nem túl fantáziadúsan VIP Exclusive-nak elkeresztelt épületegyüttes, amelyben potom egymillió dollárért lehet majd eltölteni egy hetet. A daruk a távolból is jól kivehetők, az építkezéseken dolgozó munkások azonban nem oszthattak meg a telefonjaikról egy fényképet sem. Ha tényleg befejezik addigra, 2024-ben kiderül, mire jutottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!