Amerikában egy időben az volt a politika egyik legfontosabb témája, hogy zöldség-e a ketchup

2022. november 24. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak a gasztronómiának olyan kérdései, amelyeknek alapvetően semmi értelmük, de remekül lehet vitatkozni rajtuk, érvelni pró és kontra. Például hogy szendvics-e a hot dog. (Ebben most nem foglalnánk állást, de akit érdekel a téma, itt elmélyedhet benne, egészen riasztó mélységig.) Hasonló hülyeségnek tűnik az a felvetés is, hogy zöldségnek számít-e a ketchup. Annyi különbséggel, hogy egyrészt nyilván nem, másrészt ez egy időben az amerikai politika kardinális kérdése volt.

Kezdjük kicsit távolabbról, hiszen már az is tipikusan az imént felvázolt kategóriába illő kérdés, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs. Amerikában speciel legfelsőbb bírósági állásfoglalás mondja ki, hogy zöldség. (1893-ban egy vámügyi vita jutott el a legmagasabb jogi fórumig, ahol ez a döntés született.)

Tekerjünk előre az időben egy szűk évszázadot: 1981-ben, Ronald Reagan elnökségének első hónapjaiban a kormány 25 százalékkal megvágta a szövetségi iskolai étkeztetési program költségvetését. Az FNS (Food and Nutrition Service) nevű ügynökségre hárult a feladat, hogy ezt ültesse át valahogy a gyakorlatba, és oldja meg, hogy az állami iskolák menzái egymilliárd dollárral kevesebb pénzből is jóllakassák a diákokat.

A hivatal neki is állt a hálátlan feladatnak. Csökkentették az adagok méretét, szűkítették az ingyenes ellátást kapó gyerekek körét, lejjebb vettek az alapanyagok minőségi követelményeiből, és az ellátás öt kötelező termékcsoportjánál – hús, zöldség, gyümölcs, tej, kenyér – a spórolást támogató pótlási lehetőségeket engedélyeztek. Hús helyett például fehérje- és zsírforrásként lehetett túrót vagy mogyoróvajat használni, gyümölcs helyett gyümölcslét, kenyér helyett szinte bármit, ami teljes kiőrlésű lisztből készült. Zöldség helyett pedig, nos, elég homályos definíciót adtak arra, hogy milyen zöldségalapú készítmények férnek bele az új szabályozásba, de a ketchup tulajdonképpen belefért, ha konkrétan említve nem is volt. (A szabályozásban a példa a „pickle relish” volt, ami apróra vágott uborka, paprika és hagyma keveréke ecetes lében, itt egy recept, ha érdekel valakit.)

Szakácsok pizzát készítenek ebédre az Everglades középiskolában 2011. november 18-án a floridai Miramarban, miután a kongresszus elfogadta a törvényt, miszerint a pizzán lévő paradicsomszósz mennyisége fedezi a napi zöldségbevitelt – Fotó: Joe Raedle / Getty Images
Szakácsok pizzát készítenek ebédre az Everglades középiskolában 2011. november 18-án a floridai Miramarban, miután a kongresszus elfogadta a törvényt, miszerint a pizzán lévő paradicsomszósz mennyisége fedezi a napi zöldségbevitelt – Fotó: Joe Raedle / Getty Images

A sajtó és az ellenzéki politikusok persze azonnal ráugrottak a témára – ami amúgy is ritka szerencsétlenül jött ki, mert éppen a megszorítás bejelentésével egy napon vásárolt a Fehér Ház 200 ezer dollárért új, aranyozott porcelán étkészleteket. Az egész új szabályozás abszurd jelképe a zöldségnek kikiáltott ketchup lett. A kormány kritikusai szerint az amúgy is egészségtelenül étkező amerikai gyerekek nagy része addig legalább az iskolában evett zöldséget, és ezt cserélte le az új szabályozás az agyoncukrozott ketchupra. A balhé csak nem akart csillapodni, így Reagan végül visszavonta az egész reformot, az FNS igazgatóját pedig kirúgta. A ketchup így végül hivatalosan kikerült a zöldségek kategóriájából, de más, az iskolai étkeztetés területén használható helyettesítő anyagok azért maradtak – például a paradicsompüré.

A mai napig érvényes szabályozás szerint két evőkanálnyi (30 ml) paradicsompüré megfelel egy adag zöldségnek, ezért az amerikai iskolai menzákon pizzával is le lehet tudni a kötelező napi zöldségadagot. 2011-ben volt egy kongresszusi kezdeményezés ennek megváltoztatására, ami 120 ml-re emelte volna ezt a mennyiséget, ezzel gyakorlatilag kizárva a pizzaszószos megoldást a napi zöldségigény kielégítésére. Ezt a tervezetet a szenátus végül – még az is elképzelhető, hogy az élelmiszeripari lobbinak is volt ehhez némi köze – elkaszálta, ami a sajtóban újabb komoly hullámokat keltett, a szalagcímek szerint „zöldségnek nevezték ki a pizzát”.

(New York Times, Atlantic, Straight Dope)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!