A mókusok elméletileg bármilyen nagy esést túlélhetnek

2022. november 10. – 05:06

A mókusok elméletileg bármilyen nagy esést túlélhetnek
Egy európai mókus ugrás közben a franciaországi Észak-vosges-i Természetvédelmi Parkban – Fotó: Michel Rauch / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Önnek megvan az a látvány, amikor egy mókus leesik egy óriási fáról, és élettelenül, kilapulva fekszik a földön? Nincs? Nem véletlenül! A mókusok ugyanis elméletileg bármilyen magasságból képesek épségben átvészelni egy esést. Ennek két fő oka van: a méretük és a tömegük, pontosabban hogy a bolyhos testük miatt ez utóbbi viszonylag kicsi az elsőhöz képest.

Ha valami leesik valahonnan, akkor hatni fog rá a gravitációs erő, amelynek a mértékét az épp eső valami tömegének és gyorsulásának a szorzata határozza meg. Na most ha ez a valami történetesen a Földön kezd esésbe – márpedig a mókusok jelenlegi ismereteink szerint jellemzően a Földön kezdenek bármibe –, akkor a rá ható nehézségi gyorsulás nagyjából 9,81 m/s² lesz. (A pontos szám függ a földrajzi szélességtől és a tengerszint feletti magasságtól is, de ez az egyezményes érték.) Ha semmi nem lépne közbe, akkor a mókus is úgy zuhanna le a fáról, mint egy darab kő.

Szerencsére a képet tovább árnyalja, és a mókusok túlélési esélyeit jelentősen megnöveli, hogy mindez akkor lenne igaz, ha figyelmen kívül hagynánk a légellenállást. A mókusoknak azonban eszük ágában sincs ezt figyelmen kívül hagyni, még úgy sem, hogy feltehetően nemigen vannak tisztában azzal, mi is az a légellenállás. Már eleve előnyös esés közben, hogy igen bolyhos jószágok, de ráadásul ösztönösen szét is terítik magukat ilyenkor, így az alapvetően sem túl nagy testüket a belekapó levegő még tovább lassítja. Ebből hozzák ki a lehető legtöbbet a repülő mókusok, amelyek persze szigorú értelemben nem repülnek, hanem vitorláznak a szélen a kifeszített repülőhártyájuk (patagium) segítségével, de amikor egy állat a szél szárnyán utazik egyik fáról a másikra, akkor az ilyen terminológiai kötözködés könnyen szőrszálhasogatásnak tűnhet.

A mókusok esési végsebessége tehát elméletileg nem éri el azt a szintet, hogy földet éréskor nagyobb bajuk legyen. Elővigyázatosságból azért felhívnám a figyelmet az elméletileg kitételre, és minden kedves olvasót arra kérek, hogy ne kezdjen el mókusokat dobálni különböző magasságokból.

(Frissítés: Cikkünket olvasói jelzések alapján pontosítottuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!