A világ egyik legnagyobb folyója egyszer egy egész napon át visszafelé folyt

2022. október 12. – 04:58

A világ egyik legnagyobb folyója egyszer egy egész napon át visszafelé folyt
Az Isaac hurrikán miatt kiöntött Mississippi folyó által elöntött házak a Louisiana állambeli Plaquemines megyében 2021. augusztus 31-én – Fotó: Mario Tama / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba” – mondta az ókori görög filozófus, Hérakleitosz, és bár a világ folyamatos változását érzékeltető hasonlatának a mondanivalóját cseppet sem koptatták meg az évezredek, ha előre láthatta volna a Mississippi történetét, talán másik természeti képet választott volna a gondolatához. A világ egyik legnagyobb folyórendszerének fő folyójával ugyanis többször is megesett már, hogy megfordult a folyásiránya, és az egyszer már lefolyt víz egyszer csak visszatért.

A Mississippi a mellékfolyóival együtt közel hatezer kilométer hosszú, amivel a világ negyedik leghosszabb folyórendszerének számít, de maga a Mississippi is 3700 kilométeres, a legszélesebb pontján majdnem 18 kilométer széles, és másodpercenként majdnem 17 ezer köbméter vizet ömleszt a Mexikói-öbölbe. Hogy tud ekkora víztömeg elindulni visszafelé a folyón? Úgy, hogy valamilyen természeti katasztrófa erre kényszeríti.

Az első ilyen dokumentált eset 1812-ben történt, amikor az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb földrengéssorozata rázta meg New Madrid környékét a mai Missouri állam területén. Maga a szeizmikus aktivitás már 1811 decemberében elkezdődött, és a következő év tavaszáig tartott. Becslések szerint 7-8-as magnitúdójú rengések követték egymást, ami a Mississippi folyót sem hagyta érintetlenül, a medrében örvények nyíltak, vízesések jöttek létre, a közelében új tavak születettek. A földrengések következtében legalább ezer ember halhatott meg. A legnagyobb rengés 1812. február 7-én érkezett, és az általa okozott folyami szökőár megindult a folyón felfelé, aminek a hatására több órán át visszafelé folyt a Mississippi vize.

De nemcsak évszázadokkal ezelőtti esetekről tudni, már a 21. században is kétszer megfordult a Mississippi folyása. Először 2005-ben, a Katrina hurrikán hatására, amikor a folyó nemcsak visszafelé indult el, de a vízállása is négy méterrel magasabb volt az átlagosnál. Akkor a fordított folyásirány csak néhány órán tartott, a másik, 2012-es esetben azonban az Isaac hurrikán 24 órára visszafordította a hatalmas folyót. Míg a folyó átlagos vízhozama másodpercenként 3540 köbméter, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) mérései szerint az egy napon át ellenkező irányba tartó folyó 5200 köbméternyi vizet szállított másodpercenként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!