A gigantikus ponty, amit 63-szor fogtak ki, pedig egy kívánságot se teljesített

2022. július 22. – 04:52

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki ismeri a sztorit, hogy ha a horgász visszadobja a kifogott halat, az teljesíti egy kívánságát. A motívum Puskin és a Mese a halászról meg a kis halról óta igazán közismert, de szerepelt a Grimm fivérek népmesegyűjtéseiben, sőt a japán és hindi folklórban is megjelenik. A mai sporthorgászok persze nem emiatt dobják vissza a kifogott halat, és most abba ne is menjünk bele, hogy ez jó ötlet-e, vagy állatkínzás, mert egészen meghökkentő indulatok szoktak elszabadulni az ilyen vitákban a horgászok és az állatvédők között (a halakat meg persze nem kérdezi meg senki). Maradjunk csak a ténynél, hogy manapság a kifogott halat nem mindig eszik meg, hanem sokszor visszaengedik a vízbe – és ennek legjobb példája, sőt valószínűleg világbajnoka is Benson, a kapitális ponty Angliából.

Egy horgász Bensonnal pózol – Fotó: Bluebell Lakes
Egy horgász Bensonnal pózol – Fotó: Bluebell Lakes

Bensont 13 év alatt 63-szor fogták ki és engedték vissza a Bluebell Lake halastókomplexum vizébe Northamptonshire-ben. Impozáns mérete miatt imádta a bulvársajtó, csúcsformájában közel 30 kiló volt, amivel az ország legnagyobb pontyának is számított, nem csak a leghíresebbnek. A kétezres évek elején igazi celebbé vált Angliában, ő volt „a nép hala”, amit az egyszeri amatőr horgász is ki tud fogni, megszégyenítve ezzel a méregdrága felszereléssel dolgozó profikat (akik egyébként szívből utálták Bensont ugyanebből az okból).

Hogy Benson miért vonzódott annyira a horgászok csalijához, és miért nem tanult a horogra akadásból 50-60 alkalom után sem, nem tudni, mindenesetre élő bizonyíték arra, hogy az ilyesmit egy hal különösebb megrázkódtatás nélkül túl tudja élni. Illetve már nem élő: 2009-ben ugyanis elpusztult. Az első hírek szerint mérgezett csali okozta a vesztét, de a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy természetes oka volt a halálának. Benson ekkor 24-25 éves volt, ami pontyban igencsak tisztes kornak számít (vadon nemigen szoktak 20 évnél tovább élni, halastóban 30 feletti példányokat is feljegyeztek már). A haláláról beszámolt a BBC, az Economist, a Times, de még a Wall Street Journal is, és a teljes horgásztársadalom, sőt, talán nem túlzás az sem, hogy egész Anglia gyászolta.

Benson egyébként teljesen kiszámíthatatlan volt, akadt, hogy másfél hónap alatt hatszor is horogra akadt, hogy aztán évekre eltűnjön. Voltak horgászok, akik 6-8 éven keresztül vadásztak rá, de a ponty mintha direkt a bolondját járatta volna velük, és az egynapos horgászjeggyel és olcsó felszereléssel próbálkozó amatőröknek adta meg magát. Minden egyes ilyen alkalommal tovább növelve a népszerűségét és a saját legendáját.

(BBC, Wall Street Journal, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!