Amikor Angliában több volt a jedi vallású, mint a zsidó

2022. május 6. – 05:02

Amikor Angliában több volt a jedi vallású, mint a zsidó
Jedinek öltözött résztvevők egy Csillagok háborúja által ihletett jótékonysági felvonuláson Madridban 2022. április 3-án – Fotó: Ricardo Rubio / Europa Press via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Léteznek a világban meghökkentő vallások, elég csak a Repülő Spagettiszörny Egyházára és követőire, a pasztafáriánusokra gondolni. Ők azonban, bár egy időben nagy médiafigyelmet kaptak, soha nem képezték a társadalom igazán számottevő részét egy országban sem. Nem úgy a Csillagok háborúja filmes univerzumának Jedi-rendje által ihletett jedisták, akik fénykorukban annyian voltak, hogy Angliában és Walesben a zsidókat és a buddhistákat is lenyomták létszámban.

A 2001-es nagy-britanniai népszámláláson, amikor első alkalommal kérdeztek rá a vallási hovatartozásra, a két országban összesen 390 127 ember vallotta magát a jedizmus követőjének. Ez 0,8 százalék, amivel a jedihívők egy csapásra a negyedik legnagyobb vallási közösséggé váltak a keresztények (70), a muszlimok (3,1) és a hinduk (2,1 százalék) mögött. Brighton városába különösen nagy arányban vették be magukat, a válaszadók 2,6 százaléka sorolta magát a jedizmus hívei közé; de Oxfordban is elérték a 2 százalékot. Talán kevésnek tűnik, de gondoljunk csak bele: még mindig túlteljesítették Gattyán és Gődény György pártjainak a 2022-es magyarországi országgyűlési választáson elért együttes eredményét.

Ahogy azonban a Spagettiszörny-hívőség is inkább demonstratív célú, mintsem akár csak maguk a hívők által komolyan vett vallás, a jedizmus felemelkedése sem valódi tömeges vallási ráébredésnek volt köszönhető. A jedisták egy része puszta viccből adta ezt a választ a vallási hovatartozást firtató kérdésre, míg mások épp azért, mert ezzel az eszközzel akartak tiltakozni az ellen, hogy az állam egyáltalán kérdést tesz fel egy ilyen intim témáról.

Az önbevallásos jedihívőség felfutásában kulcsszerepe lehetett egy akkoriban emailben terjedő lánclevélnek is, ami azt állította, hogy a kormány hivatalos vallásként fogja elismeri a jedizmust, ha azt elég ember vallja magáénak – ami persze egyáltalán nem volt igaz, de a mozgósításhoz hozzájárulhatott. „Tedd meg, mert szereted a Csillagok háborúját... vagy csak azért, hogy idegesítsd az embereket” – írta a levél. A már szabad szemmel is látható eredményhez kellett az is, hogy a 2001-es népszámlálás előtt egy törvényi változtatás kimondta: senki nem büntethető a vallásával kapcsolatos kérdésre adott bármilyen válaszáért vagy annak megtagadásáért.

A népszámlálás szervezői egyébként még örültek is a sok jedihívőnek, mert a feltételezések szerint a mozgalom épp a fiatalok körében volt a legnépszerűbb, akiket hagyományosan nehéz rábírni, hogy részt vegyenek a népszámlálásban. A trollkodás kedvéért viszont kötélnek álltak, így összességében nőtt a résztvevők száma, ami javította a végeredmény minőségét. A brit statisztikai hivatal kellő humorral is kezelte a jelenséget: a jedihívők elburjánzásáról kiadott közleményüknek a filmbeli Yoda mesterre jellemző sajátos szórenddel adtak címet: „390,000 Jedi There Are”, amit magyar fordításban talán valahogy úgy lehetne visszaadni, hogy „390 000 van jedi”.

Kevésbé voltak vicces kedvükben az ausztrálok a maguk hasonló esetében: míg a brit hivatal a sok ilyen válasz miatt saját számot rendelt a jedizmushoz, és így külön kategóriát kapott, az ausztrál statisztikusok 2001-ben egyszerűen beömlesztették a magát jedihívőnek valló 0,37 százalékot a „nem meghatározott” kategóriába. Az új-zélandiak sem tekintették külön kategóriának a jedihívőket, pedig 2001-ben ott volt a világon a legmagasabb az arányuk 1,5 százalékkal.

A tíz évvel későbbi brit népszámláláskor az újdonság ereje már kevésbé volt a jedikkel: 2011-ben mindössze 176 632 fő jelölte vallásának a jedizmust, azaz több mint kétszázezren álltak át időközben a Sötét Oldalra (vagy unták meg a trollkodást). Egyébként még ez a szám is elég volt a hetedik helyre.

A tízévente esedékes népszámlálást legutóbb 2021-ben tartották meg. A brit humanisták szövetsége akkor már előre arra kért minden vallástalant, hogy a vonatkozó kérdést ne vicceljék el, hanem válaszolják rá azt, hogy nem vallásosak, mert a sok trollkodás miatt ez a kategória alulbecsült, és így szerintük túl nagy súlyt kap a társadalomban a vallásosság:

„Tisztában vagyunk vele, hogy 2001-ben és 2011-ben sokan írták be a »jedit« tiltakozásul az ellen, hogy a hitükről kérdezzék őket. Arra bátorítjuk az embereket, hogy ehelyett a »nincs vallása« opciót jelöljék be. Minél többen vallják magukat expliciten nem vallásosnak, annál nagyobb esélyünk van a befogadó közszolgáltatások és a szekuláris, tényalapú politika biztosítására. A népszámlálási eredményeket a kormány és a helyi hatóságok fontos szakpolitikai döntések meghozatalához használják fel. Ezek közé tartozik az állami szolgáltatások, például az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a lelkigondozás finanszírozásának elosztása” – írták. 2001-ben egyébként 16 százalék válaszolta azt, hogy nem követ semmilyen vallást, 7,8 százalék pedig nem válaszolt, azaz a 0,8 százaléknyi jedi összességében nem sokat változtatott az arányokon.

Mindenesetre azt egyelőre nem tudni, hogy a csökkenő trend folytatódott-e a tavalyi népszámlálás során, mert annak eredményei csak idén június-júliusban várhatók. Ki tudja, lehet, hogy ebben a harmadik felvonásban a Jedi visszatér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!